Robert Mühren na zijn goal tegen ADO Den Haag
NOS VoetbalAangepast

'Een fenomeen in wording? Als u het zegt...'

"Of ik een fenomeen in wording ben? Als u het zegt..." Het zijn de woorden van Robert Mühren. Zijn beroep? Reddende engel van AZ.

Het zijn namelijk de weken van de Volendamse spits. Zijn er goals nodig? Stuur Mühren het veld in en hij klaart de klus. Dankzij zijn twee goals hield AZ een punt over aan het thuisduel met Vitesse. Dankzij zijn doelpunt werd de bekerwedstrijd tegen FC Emmen gewonnen en dankzij zijn treffer won AZ zondag op de valreep ook bij ADO Den Haag.

"Opmerkelijk", erkent de hoofdrolspeler zelf. "De jongens in het team vragen ook aan me: hoe kan dit?"

Mühren fenomeen in wording, Van den Brom wordt moe van roep om basisplaats

Driemaal als invaller beslissend zijn, dat is geen toeval meer. En dus laait de vraag op: waarom speelt Mühren niet vanaf de eerste minuut? "Ik word een beetje moe van de roep om hem te laten beginnen", vertelt zijn trainer John van den Brom.

"Maar ik ben blij met wat hij laat zien. Als we het niet meer weten, dan hebben we altijd Robert nog achter de hand. Laten we eerlijk zijn: we werken al lang met hem en het heeft een heel lange aanloop nodig gehad, maar hij staat er nu. Hij mag genieten van deze momenten."

Dat doet de 27-jarige Mühren dan ook. "Ik ben hartstikke blij dat ik hem weer maak. En misschien maak ik er meer als ik vanaf het begin speel. Maar wat de trainer ermee doet, daar heb ik weinig invloed op."

De reddende engel van AZ: Robert Mühren

In het met 2-1 verloren Europa League-duel met Maccabi Tel Aviv kreeg de aanvaller nog de volle negentig minuten speeltijd. Ook dat leverde een goal op. Maar toch lijkt het erop dat Van den Brom Mühren blijft gebruiken als de ideale pinchhitter.

"Ik vind dat ik goed kan invallen", zegt Mühren zelf. "Maar ik wil niet het stempel pinchhitter op me gedrukt krijgen. Dat schreef ik vroeger niet op in mijn boekje als beroep op de vraag wat ik later wilde worden."

Wat daar wel in stond? "Profvoetballer. En astronaut, maar dat gaat hem niet meer worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl