Inwoners van Westerveld met slecht mobiel bereik
NOS NieuwsAangepast

Tientallen dorpen hebben nog altijd nauwelijks mobiel bereik

 • Ben Meindertsma

  Redacteur

 • Hugo van der Parre

  Researchredacteur

 • Ben Meindertsma

  Redacteur

 • Hugo van der Parre

  Researchredacteur

Nog altijd zijn er tientallen dorpen in Nederland waar inwoners veel problemen ervaren met mobiel bellen. Dat blijkt uit een publieksonderzoek door de regionale omroepen en de NOS, waaraan 23.000 mensen hebben meegedaan. Inwoners van Drenthe en Noord-Brabant zijn het minst tevreden over het bereik met hun mobiele telefoon.

De afgelopen jaren zijn telefoonproviders druk bezig geweest om ervoor te zorgen dat er in heel Nederland mobiel gebeld kan worden. Maar nog altijd zijn er dorpen waar er vaak helemaal geen ontvangst is. Dit geldt ook voor mobielinternet, maar dan kunnen mensen in huis nog wel gebruikmaken van de wifi-verbinding.

Gevraagd naar de kwaliteit van de ontvangst, zijn er negentien dorpen en een wijk in Lelystad waar de inwoners gemiddeld lager dan een drie geven. Zes van deze dorpen liggen in Drenthe. Voor de inwoners van deze gebieden geldt dat ze thuis vaak niet mobiel kunnen bellen en gebeld kunnen worden, niet kunnen sms'en en soms zelfs niet 112 kunnen bellen. Veel mensen schrijven dat ze om te bellen naar een speciale plek in de buurt gaan waarvan ze weten dat er wel bereik is.

Volgens KPN, een van de vier providers die zendmasten plaatsen, wordt er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat in heel Nederland mobiel gebeld kan worden maar is dat niet eenvoudig te realiseren. Jacob Groote, verantwoordelijk voor de mobiele netwerken bij KPN erkent dat er nog altijd witte vlekken op de kaart zijn, hoewel dat er niet veel meer zijn. Hij schat dat minder dan 1 procent van Nederland nog niet goed is gedekt.

KPN is in de eerste helft van 2015 een investeringsprogramma begonnen om daar iets aan te doen. Maar vergunningen voor nieuwe antennes kosten tijd, onder meer vanwege inspraakprocedures. "Een mast van 48 meter bijna in je achtertuin is niet altijd plezierig", erkent Groote. "Maar als je bereik wilt hebben, hoort dat er op bepaalde plekken wel bij."

Een mast van 48 meter bijna in je achtertuin is niet plezierig. Maar als je bereik wilt hebben, dan hoort dat er op bepaalde plekken wel bij.

Jacob Groote, KPN

Er zijn grote regionale verschillen als het gaat om de ervaring met mobiel bellen. In Noord-Brabant (5,1) en Drenthe (5,2) is men veel ontevredener dan in Zuid-Holland (6,9). Opvallend is dat men niet alleen aan de randen van Nederland ontevreden is met het mobiel bereik.

In het noorden van Groningen zijn bellers bijvoorbeeld heel tevreden, terwijl men in de gemeenten in de omgeving van Den Bosch relatief ontevreden is. Volgens KPN zijn er in Groningen in het verleden hoge zendmasten geplaatst, met meer bereik. In Noord-Brabant staan vaak lagere masten, waardoor er meer zendmasten nodig zijn om tot dezelfde dekking te komen.

Top 10 gemeenten met meeste klachten over mobiel bereik

gemeente* rapportcijfer aantal reacties
1 Westerveld (Drenthe) 3,6 358
2 Sint-Oedenrode (Noord-Brabant) 3,7 162
3 Neerijnen (Gelderland) 3,8 51
4 Bronckhorst (Gelderland) 3,8 103
5 Baarle-Nassau (Noord-Brabant) 3,8 71
6 Zaltbommel (Gelderland) 3,9 35
7 Tynaarlo (Drenthe) 4 391
8 Medemblik (Noord-Holland) 4,1 29
9 Berkelland (Gelderland) 4,1 136
10 Weststellingwerf (Friesland) 4,1 28
*Alleen gemeenten met meer dan twintig reacties zijn in de vergelijking meegenomen

Westerveld in het zuidwesten van Drenthe is de gemeente met het slechtste bereik volgens de inwoners. Meer dan 350 inwoners reageerden en komen samen tot een 3,6 als cijfer voor de ontvangst. Met name in de dorpen Wilhelminaoord en Vledderveen zeggen mensen nauwelijks te kunnen bellen en sms'en.

Geen bereik in veel Nederlandse dorpen

Ironisch genoeg staat op het grondgebied van Westerveld ook de oude radiotelescoop van Dwingeloo, een schotelantenne van 25 meter doorsnede, die tot in de jaren 90 werd gebruikt om signalen uit het heelal op te vangen.

De op een na slechtste ontvangst wordt ervaren in het Brabantse Sint-Oedenrode, met gemiddeld een 3,7. Bewoners van Capelle aan den IJssel (8,3) en Urk (8,1) zijn het meest tevreden.

Hartstilstand

De Hartstichting herkent het probleem van de slechte ontvangst en wijst op de risico's. "In bepaalde gebieden is het mobiele bereik zo slecht dat er soms te laat hulp komt bij een slachtoffer dat in levensgevaar is vanwege een hartstilstand."

De stichting roept providers dan ook op om "het mobiele bereik snel te vergroten en zo levens te redden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl