De Democratische leider in de Senaat Harry Reid
NOS NieuwsAangepast

Democraten: FBI-directeur overtrad mogelijk de wet

De Democratische leider in de Amerikaanse Senaat heeft hard uitgehaald naar FBI-directeur James Comey. Die laatste maakte vrijdag bekend dat er een nieuw onderzoek is geopend naar de zaak rond Hillary Clintons e-mails, twee weken voor de verkiezingen. Volgens de Democratische senator Harry Reid heeft Comey daarmee mogelijk de Hatch Act overtreden. Deze wet verbiedt overheidsfunctionarissen om verkiezingen te beïnvloeden door misbruik te maken van hun positie.

Reid verwijt de FBI-directeur partijdigheid. Comey staat zwaar onder druk om meer informatie te geven over het onderzoek en de mails. De zaak werd heropend nadat er apparatuur in beslag was genomen bij Anthony Weiner. Zijn vrouw Huma Abedin is Clintons persoonlijke assistent. Weiner is verwikkeld in een seksschandaal en Abedin heeft aangekondigd te willen scheiden.

Kan Hillary het nieuwe vuurtje op oude olie blussen?

Volgens bronnen rond het onderzoek was de door Obama benoemde Republikein Comey al eerder op de hoogte van de gevonden mails. Om de mails te onderzoeken zou de dienst zich juridisch eerst beter willen indekken, wat betekent dat een rechter toestemming moet geven voor verder onderzoek en analyse van de mails. Volgens Amerikaanse media is die toestemming inmiddels gegeven.

Wie had ooit gedacht dat we Anthony Weiner nog eens zouden moeten bedanken?

Donald Trump

Prominente Democraten, Clinton zelf en haar rivaal Donald Trump hebben de FBI gevraagd om meer details openbaar te maken over de gevonden mails. Het hoofd van Clintons campagne heeft er geen goed woord voor over dat de FBI een brief stuurt over nader onderzoek, zonder dat het belang van de mails überhaupt duidelijk is. In een interview riep hij de FBI-directeur op om naar buiten te brengen waar de kwestie om draait.

Het ministerie van Justitie is het ook niet eens met de handelwijze van Comey. Die laatste lijkt de brief te hebben verstuurd tegen het advies in van sommige topambtenaren. Zij zijn bezorgd dat de actie in strijd is met de regels van het departement die moeten voorkomen dat het ministerie zich in een verkiezingsstrijd lijkt te mengen.

Trump zegt dat de heropening van het onderzoek bewijst dat Clinton niet te vertrouwen en corrupt is. "Wie had ooit gedacht dat we Anthony Weiner nog eens zouden moeten bedanken?", zei Trump op een bijeenkomst in Las Vegas.

Amerikaanse media melden dat volgens anonieme FBI-medewerkers al weken geleden duidelijk was dat er in het Weiner-onderzoek mails waren gevonden die mogelijk gerelateerd waren aan Clinton. Comey schrijft in zijn brief dat hij daar pas donderdag van op de hoogte is gesteld.

Clinton ligt al de hele presidentscampagne onder vuur omdat ze als minister van Buitenlandse Zaken mails vanaf haar privéserver stuurde. Critici zeggen dat ze zo wilde voorkomen dat sommige mails in overheidsarchieven terechtkwamen, anderen noemden het gebruik van de privéserver onveilig. De FBI onderzocht de zaak. In de zomer maakte Comey bekend dat er geen bewijs is gevonden waarvoor Clinton vervolgd zou moeten worden. De minister van Justitie nam die conclusie over waarna het onderzoek werd gesloten.

Meer weten en zien van de Amerikaanse verkiezingen? Ga naar de speciale site van NOS The Series:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl