NOS NieuwsAangepast

Dit was het weekend: een aardbeving, een verdrag en een bed

Heb je om een of andere reden geen nieuws gevolgd dit weekend? Geen nood, wij hebben de opvallendste verhalen op een rij gezet.

Midden-Italië is opnieuw getroffen door een zware aardbeving. De beving had een kracht van 6,6. Volgens de Italiaanse hulpdiensten is er één zwaargewonde en zijn tientallen mensen lichtgewond geraakt. Een aantal mensen is onder het puin vandaan gehaald.

Het getroffen gebied ligt opnieuw in de buurt van de stad Perugia in de regio Umbrië. De klap was te voelen tot in Napels in het zuiden en Triëst in het uiterste noordoosten van Italië.

Dinsdag was er ook al een aardbeving in Midden-Italië. Daarbij kwam toen een persoon om het leven door een hartaanval. Die beving had een kracht van 6,0.

Rop Zoutberg: er ligt heel veel in puin

In Brussel is het handelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada ondertekend. Het sluiten van het CETA-vrijhandelsverdrag liep enige tijd vertraging op doordat het Waalse gewest op enkele punten aanpassingen wilde. Vrijdag stemde België alsnog in met het akkoord.

Voor het in werking kan treden, moeten de nationale parlementen van de 28 EU-landen het verdrag nog ratificeren. De Tweede Kamer steunt het verdrag in meerderheid.

CETA-verdrag nu toch ondertekend

Prinses Irene is "diep gekwetst" door de inhoud van de nieuwe biografie van haar moeder, Juliana. "Ik vind het een ontluisterend boek. Het doet me echt pijn", zei ze in het radioprogramma Spijkers met Koppen.

In het boek Juliana - Vorstin in een mannenwereld wordt onder meer ingezoomd op het huwelijk van Juliana en prins Bernhard, dat verre van gelukkig was. Irene vindt dat schrijfster Jolande Withuis te veel heeft geïnterpreteerd.

Prinses Irene met haar vader, prins Bernhard, bij de uitvaart van prins Claus in 2002

België zet voor het eerst een imam het land uit vanwege het prediken van haat. De Nederlands-Marokkaanse El-Alami Amaouch is een gevaar voor de samenleving, zegt staatssecretaris Francken voor Asiel en Migratie.

Tientallen volgelingen van de imam zouden zijn geradicaliseerd. Een aantal van hen zou naar Syrië zijn gegaan om daar te vechten. De imam heeft dertig dagen om vrijwillig het land te verlaten. De Belgen hebben staatssecretaris Dijkhoff op de hoogte gebracht van de uitzetting.

België zet 'haatprediker' uit naar Nederland

Meidengroep O'G3NE gaat volgend jaar naar het Eurovisie Songfestival in Oekraïne. O'G3NE bestaat uit de zussen Lisa, Amy en Shelley Vol, die twee jaar geleden The Voice of Holland wonnen. Ze hebben er alle vertrouwen in. "Het is tijd dat we gaan winnen, we zien het als een missie", zegt Amy.

Het is nog niet duidelijk welk nummer O'G3NE gaat zingen; dat wordt op een later moment bekendgemaakt. Verschillende schrijvers gaan nu aan het werk en daar wordt dan het beste liedje uit gekozen.

Zelfverzekerd O'G3NE: wij gaan winnen

Drie astronauten die de afgelopen 115 dagen in de ruimte waren, zijn veilig teruggekeerd op aarde. Een Amerikaanse, een Rus en een Japanner verlieten zaterdagnacht het ruimtestation ISS en landden enkele uren later in Kazachstan.

In het ISS zijn nu twee Russen en een Amerikaan. Zij blijven 155 dagen in de ruimte en voeren in het ruimtestation zo'n vijftig experimenten uit.

Astronauten terug op Aarde

"Wij zijn gewoon een partij met kloten", zei VNL-lijsttrekker Jan Roos bij de bekendmaking van zijn verkiezingsprogramma. Hij wil één tarief voor de inkomstenbelasting, een maximumsnelheid van 130 kilometer op alle snelwegen, een referendum over het Nederlandse EU-lidmaatschap en beperking van ontwikkelingssamenwerking tot noodhulp.

De partij zet verder onder meer in op meer geld voor defensie, justitie en politie. De Eerste Kamer wordt afgeschaft en de publieke omroep wordt beperkt tot één tv- en één radiozender.

VNL-lijsttrekker Roos: we zijn een partij met kloten

Het bed dat is afgebeeld op het beroemde schilderij De Slaapkamer van Vincent van Gogh staat mogelijk in Nederland. Dat zegt de Britse Van Gogh-expert Martin Bailey, die onderzoek deed voor een nieuw boek over de schilder.

Tot dusver werd gedacht dat het bed vlak na de dood van Van Gogh in 1890 in Frankrijk bij het vuilnis was gezet, maar volgens Bailey is er een brief waarin staat dat het bed naar Nederland is overgebracht. De familie Van Gogh zou het bed in 1945 hebben weggegeven aan de inwoners van Boxmeer, die veel waren kwijtgeraakt in de oorlog.

De vraag is nu of het bed bewaard is gebleven.

Wie slaapt er in het bed van Vincent van Gogh?

De komende week...

Maandag begint de inhoudelijke behandeling van het proces tegen Geert Wilders. De PVV-leider staat terecht voor zijn 'minder minder'-uitspraak in maart 2014. Wilders zal er zelf niet bij zijn, omdat hij weigert mee te werken aan wat hij noemt een "politiek proces".

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima diezelfde dag aan hun vijfdaagse staatsbezoek aan Australië. Ze gaan naar Perth, Canberra, Sydney en Brisbane.

Donderdag komt de nieuwe Quote 500 uit. Wie zijn de rijksten van het land?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl