Supporters Go Ahead Eagles
NOS VoetbalAangepast

IJsselderby: ludiek, leuk, schattig en echt fanatiek

De Blauwvingers tegen Kowet. PEC Zwolle tegen Go Ahead Eagles. Het duel tussen Hanzesteden Zwolle en Deventer. De IJsselderby. Een echte derby met echte fans. Vandaag (12.30 uur) is het weer zover. Erben Wennemars, fan van PEC Zwolle en ambassadeur van de club, en schrijver Özcan Akyol, fan van Go Ahead, laten hun derbygevoel spreken.

De fans kunnen niet wachten. Is dit voor jullie de mooiste wedstrijd van het seizoen?

Akyol: “Het is wel het speciaalste duel door de onderlinge rivaliteit. Over en weer worden dingen uitgehaald. Zo zag ik een foto van het station waar de Z en de W van Zwolle zijn weggehaald. Nu staat er Olle. Zo noemen we Zwolle in Deventer. En bij de Wilhelmina-brug in Deventer was de weg blauw.”

  • Facebook Kowet
    Het station van Olle, of Zwolle
  • NOS
    De Wilhelmina-brug in Deventer is blauw
  • Facebook Kowet
    De Wilhelmina-brug in Deventer is blauw
  • NOS
    Felicitatie voor Jodan Boys uit Zwolle

Akyol: "Het gekste dat ik heb meegemaakt was toen de kampioensschaal van Zwolle werd meegenomen. Er ontstond een ware klopjacht op de dader. Dan merk je de saamhorigheid in Deventer. Niemand zei waar de schaal was. Een goede actie. Toen kwam er ook angst voor de tegenaanval. De adelaar die voor elke wedstrijd een rondje vliegt, moest zelfs bewaakt worden."

Wennemars: "De wedstrijd is fel, op het randje, maar dat is waar voetbal om gaat. Als het niet uitmaakt wie er wint is het niet leuk om te kijken. Zwolle is hoofdstad van de provincie, een beetje een ambtenarenstad. Go Ahead is wat meer een echte volksclub met een prachtige clubcultuur. Daar zijn we in Zwolle wel een beetje jaloers op."

Akyol: "De rivaliteit zit op twee niveaus. Ludiek, leuk en schattig. En ook echt fanatiek. Het loopt soms uit de hand tussen supporters."

Erben Wennemars, fanatiek supporter van PEC Zwolle en bestuurslid Regio Zwolle United.

Waar gaan jullie kijken?

Wennemars: "Ik moet werken voor de NOS, de analyse verzorgen bij het schaatsen. Met pijn in het hart moet ik zeggen dat ik deze wedstrijd mis."

Akyol: "Bij de thuiswedstrijden en sommige uitduels zit ik in het stadion, maar deze ga ik thuis kijken. In Zwolle moet ik me niet laten zien. Ik profileer me als supporter van Go Ahead en maak weleens een grapje over Zwolle. Dat vinden ze niet leuk. Maar een echte fanaat ben ik niet. Ik draag geen geelrood shirt en kijk gewoon rustig. Ik hoop gewoon dat Go Ahead gaat winnen."

Ozcan Akyol, supporter van Go Ahead Eagles

Wennemars: "Het is mooi om fanatiek te zijn, maar je moet wel weten dat het voetbal is. We moeten ons normaal gedragen. Ik ben veel in Deventer en als we verliezen moet ik het wel een poosje ontgelden. Ik moet daar geen blauwwit shirt dragen. Daar is het toch wel echt iets te fanatiek voor."

Hoe staat het met jullie rivaliteit? In 2014 waren jullie het niet met elkaar eens nadat PEC Zwolle-aanvoerder Bram van Polen na de 3-2-nederlaag tegen Go Ahead Eagles keihard een bal het publiek inschoot, waardoor een Eagles-fan een zware hersenschudding opliep.

Akyol: "Erben en ik hebben toen nabeschouwd op de radio bij de Nieuws BV en dat liep uit de hand. Erben is echt fanatiek en begon onzin uit te kramen, riep rare dingen. Dat had daarna wel even invloed op onze relatie. Erben was wat argwanend. Nu is het weer normaal. Ik vind ook dat wij ons als bekende supporters moeten gedragen."

Wennemars: "Als Go Ahead wint, feliciteer ik Eus gewoon hoor. Natuurlijk."

Supporters van PEC Zwolle

De derby stond in de eredivisie 10 keer eerder in Zwolle op de speelkalender (5x winst PEC, 2x winst Eagles, 3x gelijk). Eén van die 2 zeges kwam tot stand in de laatste editie op 15 februari 2015. Wat verwachten jullie bij het duel tussen de huidige nummer 14, PEC, en de nummer 17, Go Ahead?

Wennemars: "Een degelijke 3-0! Daar ben ik echt van overtuigd. Het moet ook. De nood is hoog en de inzet is doorslaggevend. Zwolle was de laatste jaren de betere club en Go Ahead klapte er toen op vanuit de underdogpositie. Nu is dat anders. Zwolle kende geen fantastische start en ze zullen Go Ahead niet onderschatten."

Akyol: "De uitschakeling tegen Jodan Boys was een klap, maar Zwolle speelt dit seizoen ook niet erg goed. Ik denk dat de derby in Deventer meer leeft, omdat Go Ahead de laatste jaren minder heeft gepresteerd. Daardoor gaan ze iets harder lopen. Ik hoop op Go Ahead."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl