NOS SchaatsenAangepast

Zieke Oenema: ik ben er nog en de scans zijn goed

Oenema: ik ben er nog en de scans zijn goed

Elf maanden geleden kreeg ze 'het verschrikkelijkste nieuws dat ze ooit kon krijgen'. Zo omschreef schaatsster Thijsje Oenema het zelf in een persbericht. Er was bij haar uitgezaaide melanoomkanker geconstateerd. Een ongeneeslijke ziekte. Met een gemiddelde levensverwachting van minder dan een jaar.

Toch loopt ze deze dagen rond in Groningen, tijdens de eerste schaatswedstrijden van het seizoen. "Het gaat aardig goed. Dat was niet de verwachting. De kans dat de therapie zo zou aanslaan was heel klein."

Het is een zwaar onderwerp, maar met een lach staat Oenema verslaggever Bert Maalderink te woord. "De therapie was niet makkelijk. Het heeft zijn sporen nagelaten in mijn lichaam. De bijwerkingen zijn nog steeds niet helemaal onder controle. Dat is wel lastig. Maar ik klaag daar niet over."

2015: Oenema sprint naar nationale titel

Oenema stond laatst zelfs alweer even op de schaatsbaan. "Dat viel niet tegen. Ik vond het fantastisch. Alleen lag ik daarna twee dagen op de bank, omdat ik er moe van was."

Kortom, 'sporten' doet ze (nog) niet. "Nee, ik doe aan beweging. Zo noem ik het zelf. Mijn immuunsysteem is gewoon nog een beetje overreactief: alles wat ik doe komt heel hard aan. Ik moet mijn energie goed verdelen."

'Bijzonder dat ik hier zo vrolijk mag staan'

Nadenken over ooit weer een sportwedstrijd is er ook niet bij. "Dat vind ik heel lastig. Mijn vooruitzichten waren niet heel denderend. Het is al heel bijzonder dat ik een jaar na dato hier zo vrolijk mag staan. Ik heb geleerd niet zo ver vooruit te kijken. Mijn lichaam doet toch waar-ie zelf zin in heeft. Ik kan wel snel iets willen, maar dan fluit-ie je heel snel terug."

"Het feit blijft", zo sluit de 28-jarige Oenema af, "ik ben er nog. En de scans zijn goed. Dus dan neem ik het allemaal maar voor lief."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl