NOS NieuwsAangepast

Weer zware aardbeving in Italië, geen doden

Rop Zoutberg: er ligt heel veel in puin

Midden-Italië is opnieuw getroffen door een zware aardbeving. De beving had volgens het Italiaanse seismologisch instituut een kracht van 6,6. Reddingswerkers doorzoeken ingestorte gebouwen. Volgens de Italiaanse hulpdiensten is er één zwaargewonde en zijn tientallen mensen lichtgewond geraakt. Een aantal mensen is onder het puin vandaan gehaald.

Het getroffen gebied ligt opnieuw rond de stad Perugia in Umbrië, in bergachtig gebied. De klap was te voelen tot in Napels in het zuiden en Triëst in het uiterste noordoosten van Italië.

In veel plaatsen hebben gebouwen zware schade opgelopen. Het zwaarst getroffen lijkt de historische stad Norcia, iets ten zuidoosten van Perugia. De 14e-eeuwse San Benedetto-kathedraal is ingestort en een andere kerk, met 15e-eeuwse fresco's, is grotendeels verwoest. Ook de stadsmuren zijn beschadigd.

Midden-Italië beeft opnieuw

Er waren enorme stofwolken. In een groot deel van het gebied zijn de stroom en de telefoonverbindingen uitgevallen. Veel wegen zijn moeilijk begaanbaar door omgevallen elektriciteitsmasten. In Rome is de metro stilgelegd om de tunnels te controleren.

Ik heb de hel gezien.

Burgemeester van Ussita

De Italiaanse televisie liet zien dat in Norcia mensen uit de straatjes van de stad naar het plein voor de kathedraal kwamen. Enkelen van hen hadden lichte verwondingen. Mensen zaten geknield op straat te bidden. Veel mensen sliepen nog in hun auto na de aardbevingen van woensdagavond.

De burgemeester van Ussita, een dorp van 430 inwoners, zei tegen persbureau Ansa dat in zijn dorp alles is ingestort. Er was al veel schade van woensdag. "Ik zie een grote rookpluim, het is een ramp. Ik was aan het slapen in de auto en ik heb de hel gezien."

  • APTN
    Op het plein voor de kathedraal van Norcia wordt gebeden
  • APTN
    Brandweerlieden halen nonnen uit een klooster in de buurt
  • APTN
    Deze kerktoren in Norcia zit vol met scheuren

Het gebied rond het epicentrum van de aardbeving is niet dichtbevolkt. De beving was vanmorgen om 07.40 uur.

Bij de aardbeving van afgelopen woensdag in Midden-Italië kwam een man van 73 om het leven door een hartaanval. Die beving had een kracht van 6,0. De beving in Amatrice in augustus had een kracht van 6,2. Daarbij vielen bijna 300 doden.

Sinds die tijd zijn er duizenden schokken geweest. De mensen zijn bang voor iedere volgende klap.

De beving van vandaag is zwaarder dan de aardbeving in 2009 in de middeleeuwse stad L'Aquila, die had een kracht van 6,3. Daarbij kwamen 295 mensen om het leven en de schade was enorm.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl