NOS NieuwsAangepast

Promovendi bezorgd over 'dubieuze contracten'

Het wordt steeds moeilijker om in Nederland te promoveren, waarschuwt Promovendi Netwerk Nederland. PNN maakt zich onder meer zorgen over versoberde contracten en een gebrekkige begeleiding om carrière te maken. Als er niet snel iets verandert, dreigt het 'promotieklimaat' in Nederland te verslechteren, zegt PNN.

Volgens PNN-voorzitter Van Wegberg staan de ontwikkelingen haaks op de ambitie van Nederland om een innovatieve kenniseconomie te zijn. "Daarom is het nu tijd om te handelen", zegt hij.

'Dubieuze contracten'

Van Wegbergs grootste pijnpunt zijn "dubieuze contracten", waarbij een promovendus relatief weinig onderzoekstijd heeft of er allerlei onderwijstaken bij krijgt. "Er moet te veel in te weinig tijd. Als we dat niet omdraaien, vrezen wij dat dat gevolgen zal hebben."

PNN signaleert verder een te hoge werkdruk en een degradatie van promovendi tot studenten. Ook zouden PhD's soms zonder gedegen voorbereiding college moeten geven.

PNN wil nu met de universiteiten en het ministerie van Onderwijs kijken naar mogelijkheden om het promotieklimaat te verbeteren. De vereniging stelt zelf een minimumduur van vier jaar voor contracten voor. Ook wil PNN dat promovendi de mogelijkheid krijgen om buiten de universiteit werkervaring op te doen, zonder dat dat ten koste gaat van hun onderzoekstijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl