Anwar El Ghazi neemt een vrije trap tegen Kozakken Boys ANP Pro Shots

Anwar El Ghazi werd vrijdag uit de selectie gezet bij Ajax. Een dieptepunt in de jonge loopbaan van de 21-jarige aanvaller. Begin vorig seizoen scoorde El Ghazi in de openingsfase van de competitie aan de lopende band. De laatste weken zit hij vooral op de bank. Bertrand Traoré krijgt de voorkeur van Peter Bosz op de rechterflank.

De vraag is of El Ghazi nog toekomst heeft bij Ajax. Volgens oud-Ajacied en NOS-analist Daniël de Ridder hoeft de voorlopige verbanning geen definitief einde te betekenen.

"Als El Ghazi gemotiveerd is, is hij zeker bruikbaar voor Ajax", zegt De Ridder. "Ik zou hem ook zeker achter de hand houden. Hij kan als pinchhitter iets forceren. Als vervanger van Kasper Dolberg of aan de buitenkant. Bovendien speelt Bertrand Traoré nog niet zo goed dat je El Ghazi moet afschrijven."

El Ghazi is een onvoorspelbare speler en speelt op iets minder souplesse dan bijvoorbeeld Amin Younes.

NOS-analist Daniël de Ridder

El Ghazi kwam als een komeet de eredivisie binnen, stond vorig seizoen na een flitsende start boven aan de topscorerslijst en debuteerde in Oranje. Daarna zakte hij weg, met af en toe een opleving. Dit seizoen zit hij onder Bosz vooral op de bank. 

"El Ghazi is een onvoorspelbare speler en speelt op iets minder souplesse dan bijvoorbeeld Amin Younes, maar met meer snelheid en kracht. Dat is aan de andere kant ook de kracht van El Ghazi", aldus De Ridder.

'Al langer desinteresse bij El Ghazi'

Ondanks dat El Ghazi recentelijk nog liet weten positief te blijven signaleerde De Ridder de laatste weken toch wat anders. "Je zag al langer een bepaalde desinteresse bij El Ghazi, zoals hij ook inviel tegen Feyenoord. Zijn rol is niet te vergelijken met vorig seizoen en dat doet hem zichtbaar pijn."  

Afgelopen woensdag werd El Ghazi in de rust van het duel met Kozakken Boys (1-6) vervangen en vrijdag hoorde El Ghazi voor de training dat hij niet tot de selectie voor het duel met Excelsior zou behoren. Een incident op de training was voor Bosz aanleiding hem weg te sturen. 

2004: Daniel de Ridder (Ajax) in duel met Lionel Messi Pro Shots

De Ridder maakte in de seizoenen 2003/2004 en 2004/2005 deel uit van de selectie van Ajax en stond evenals El Ghazi vooral rechtsbuiten. "Zeker toen was rechtsbuiten bij Ajax een wat geïsoleerde positie. Heel traditioneel. Je moest het spel breed houden, voornamelijk buitenom gaan en voorzetten geven. Nu is dat anders."

"Ajax heeft na jaren eigenlijk afscheid genomen van de klassieke rechtsbuiten", gaat De Ridder verder. "De speelwijze is aangepast aan deze tijd. Dat is een logische trend. Je ziet veel spelers met hun sterke been aan de binnenkant. Dat past beter bij Traoré dan bij El Ghazi. El Ghazi heeft nog wel kwaliteiten om als klassieke rechtsbuiten te spelen."

STER reclame