De zittingszaal van de Mensenrechtenraad in Genève
NOS Nieuws

Rusland uit VN-mensenrechtenraad geweerd

Rusland heeft zijn zetel in de VN-Mensenrechtenraad verloren. Bij de stemming in de Algemene Vergadering voor de regio waar Rusland bij hoort, kreeg Hongarije de meeste stemmen: 144. Rusland en Kroatië eindigden met 112 stemmen op de tweede plaats.

Rusland wordt beschuldigd van het plegen van oorlogsmisdaden in Syrië. Vermoedelijk is dat voor veel landen een reden geweest om naar mensenrechtengroepen te luisteren en niet op Rusland te stemmen.

De Russische ambassadeur bij de VN, Tsjoerkin, zei dat Hongarije en Kroatië door hun geringe grootte minder blootstaan aan de "verwikkelingen" van de internationale diplomatie. Hij is ervan overtuigd dat Rusland de volgende keer gewoon weer gekozen wordt, zoals dat ook de afgelopen jaren het geval was.

Mensenrechtengroepen hadden ook gevraagd om niet op Saudi-Arabië te stemmen, omdat bij bombardementen van dat land in Jemen veel burgers zijn omgekomen. Saudi-Arabië werd wel gekozen, omdat Saudi-Arabië in zijn regio de enige kandidaat voor een zetel was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl