Uitsnede van een foto van davesenior – CC BY NC

Het is misschien wel een van de meest iconische plaatjes uit de luchtvaart: een felblauwe Boeing 747 van de KLM boven Maho Beach. Vandaag konden toeristen en vliegtuigspotters daar voor het laatst van genieten.

Het piepkleine strandje ligt op een paar meter afstand van het begin van de landingsbaan van Princess Juliana Airport op Sint Maarten. De piloten van inkomende vliegtuigen moeten hun toestel zoveel mogelijk aan het begin van de landingsbaan aan de grond zetten omdat de baan met een lengte van 2300 meter erg kort is. 

Zeker voor grote toestellen zoals de Boeing 747. Die moeten daardoor extreem laag over de baai en het strandje vliegen, wat het tot een populaire vliegtuigspotplaats maakt.

De laatste landing van de jumbo trok veel kijkers op het strand en was ook te volgen via de webcam van het vliegveld.

KLM gaat stoppen met de Boeing 747 en haalt het toestel nu ook van de route naar Sint Maarten. Het laatste toestel landde vandaag rond 17.00 uur. Vanaf zondag stuurt KLM een Airbus A330 naar het eiland. Ook mooi, maar toch nét iets minder spectaculair.

Maho Beach is niet alleen een grote toeristische attractie vanwege de aankomende vliegtuigen. Strandgangers en spotters kunnen er ook 'genieten' van vertrekkende vliegtuigen: als die hun straalmotoren aanzetten, worden badgasten letterlijk gezandstraald en het water ingeblazen.

STER reclame