NOS NieuwsAangepast

Hartekreet Rutte voor steun oplossing Oekraïne-referendum

Hartekreet Rutte voor oplossing Oekraïne-referendum

Premier Rutte doet een dringende oproep aan oppositiepartijen om alsnog steun te geven aan zijn oplossing voor de uitslag van het Oekraïne-referendum. "Dit is groter dan Nederland alleen", zei hij op zijn wekelijkse persconferentie.

Rutte probeert al een tijdje om steun te verwerven in de senaat, waar het kabinet geen meerderheid heeft. Hij wil tot een oplossing komen die recht doet aan het 'nee' van de kiezers, maar waarbij Nederland het verdrag met Oekraïne toch ondertekent.

Eensgezind Europa

De premier vindt dat uitermate belangrijk, omdat Nederland door niet te ondertekenen de stabiliteit in Europa zou verstoren. Hij wees op door Rusland gesteunde bombardementen op de Syrische stad Aleppo waarbij veel burgers omkwamen. "Europa moet eensgezind optreden tegen dit soort agressie."

Eensgezind Europa moet agressie van Rusland stoppen

Tot nu toe willen D66, CDA en GroenLinks erbuiten blijven, omdat zij de kiezer niet de indruk willen geven dat hun stem geen invloed heeft op de uitkomst in Europa. Maar Rutte hoopt hen de komende dagen alsnog over de streep te trekken.

Hartekreet

Hij doet een hartekreet - "een cri de coeur" - aan ten minste 38 leden in de Eerste Kamer om in principe 'ja' te zeggen, zodat zijn plan straks kans van slagen heeft. "Ik sta hier met lege handen. Het landsbelang is gediend met stabiliteit in Europa."

Rutte heeft nog een paar dagen tot de deadline verloopt die de Tweede Kamer hem heeft opgelegd. Op 1 november moet hij met een oplossing komen. "Dat betekent dat we dan niet anders kunnen dan de intrekkingswet indienen en dat wil ik voorkomen."

Hij zegt dat hij er ten diepste van overtuigd is dat er een grote fout wordt gemaakt "als we dit proces laten ontsporen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl