De vastgehouden Odín Sánchez
NOS NieuwsAangepast

Colombia stelt overleg met rebellen ELN uit

De Colombiaanse president Santos heeft de vredesgesprekken met de tweede rebellenbeweging van het land uitgesteld. Afgelopen dag zouden in Ecuador de gesprekken met ELN beginnen, maar alleen als de beweging het congreslid Odín Sánchez vrijlaat. Hij wordt al een half jaar vastgehouden.

Santos had de voorwaarde enkele maanden geleden al gesteld, maar Sánchez is nog altijd in handen van de guerrillabeweging. Volgens een onderhandelaar van het Rode Kruis zijn gesprekken over de vrijlating in een laatste fase. Sánchez zou op korte termijn aan de hulporganisatie kunnen worden overgedragen.

Zodra de politicus is vrijgelaten wil de Colombiaanse regering met ELN praten over vrede. Volgens Santos kan dat eventueel morgen of zaterdag al.

Naar schatting heeft ELN tussen de 1500 en 2000 strijders. Sinds 1964 strijdt de groep tegen de regering. ELN financiert die strijd onder meer door drugshandel en door geld te eisen na ontvoeringen.

FARC

Een maand geleden tekende president Santos een vredesakkoord met de grootste guerrillabeweging van het land, de FARC. De decennialange strijd met die groepering heeft aan meer dan 220.000 mensen het leven gekost.

Santos kreeg voor het akkoord de Nobelprijs voor de Vrede. Enkele dagen voor de bekendmaking stemden de Colombianen in een referendum tegen het vredesakkoord. De president maakt nu aanpassingen aan de overeenkomst en heeft het staakt-het-vuren verlengd tot 31 december.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl