Apple's nieuwe laptops hebben geen usb-aansluitingen. Ook zit er een strip in met sneltoetsen
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe Apple-laptops hebben geen traditionele usb-ingang

Apple heeft vanavond de komst van nieuwe laptops aangekondigd die geen traditionele usb-aansluiting meer hebben. Ze maken plaats voor vier usb-c-ingangen, de nieuwe industriestandaard die een ander stekkertje heeft. De ingang voor de koptelefoon blijft wel zoals hij is.

De beslissing zat al in de pijplijn. Apple's kleinere 12-inch MacBook had al geen traditionele usb-aansluiting meer. Maar deze stap heeft meer gevolgen, omdat het gaat om de populaire MacBook Pro 13-inch en 15-inch modellen, die overigens ook voor Apple-begrippen flink aan de prijs zijn.

Schrappen

Het past binnen Apple's beleid om eerder dan de concurrentie bekende aansluitingen te schrappen. Het meest recente voorbeeld is de nieuwe smartphone iPhone 7, waar geen koptelefoon-aansluiting meer inzit. Eerder verdween de dvd-drive uit de laptops, dat bleek later een juiste beslissing. Het weglaten of aanpassen van de aansluitingen gebeurt om de producten nog dunner te maken.

Het nadeel van usb-c is dat je altijd een zogenoemde dongel nodig hebt om oudere usb-harddisks, hdmi- en ethernetkabels aan te sluiten. Deze is los verkrijgbaar. Volgens Apple is dat handig, omdat je zo veel meer vrijheid hebt om zaken aan te sluiten. Het laadsnoer is wel zonder koppelstuk aan te sluiten.

Ook de bekende 'MagSafe'-adapter is verdwenen, die oplader zit vast met een magneetje. Als iemand tegen de kabel aanloopt, blijft de laptop gewoon staan omdat het magneetje makkelijk loslaat.

Glazen balk

Dat het wegvallen van de usb-poorten voor veel gebruikers vervelend kan uitpakken zei topman Tim Cook er uiteraard niet bij. Apple had vooral aandacht voor een andere nieuwe functie op de laptop: 'Touch Bar'. Dit is een nieuw touchscreen, in de vorm van een langwerpige glazen balk, dat bovenin het toetsenbord zit verwerkt. Daar zitten nu nog knoppen om bijvoorbeeld de helderheid van het scherm aan te passen, evenals het volume.

Het extra scherm brengt een scala aan nieuwe functies met zich mee. Het is mogelijk om per programma sneltoetsen te kiezen. Denk aan bladwijzers in browser Safari en bewerk-functies in Photoshop. Daarnaast zit in het stuk glas de vingerafdrukscanner verwerkt, waardoor gebruikers zonder wachtwoord kunnen inloggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl