Ranomi Kromowidjojo ANP

Ranomi Kromowidjojo had één van de uitblinkers moeten worden voor Nederland tijdens de Olympische Spelen, maar het liep anders. 'Kromo' keerde zonder eremetaal huiswaarts. Naar nu blijkt liep de zwemster zo'n drie weken voor de Spelen mogelijk een hernia op. Binnenkort moet een MRI-scan uitsluitsel geven.

Zowel haar coach Patrick Pearson als Kromowidjojo bevestigt de ernst van de blessure tegenover het online platform De Correspondent, dat deze week met het duo sprak. 

'Ranomi kon amper lopen'

De tweevoudig olympisch kampioen van Londen ging op 12 juli door haar rug tijdens een krachttraining. "Ranomi kon een paar dagen amper lopen. Daarna werd het schuifelen", stelt Pearson. "Dat trok uiteindelijk bij, en op het laatste trainingskamp op Sardinië kon ze wel starts maken. Maar we hebben vier weken geen krachttraining kunnen doen. Dat merk je wel in de explosiviteit. Die neemt daardoor af."

Waarom nu pas de volle ernst naar buiten komt? De blessure werd gebagatelliseerd. "We wilden er niet mee bezig zijn, dat gaat dan ook tegen je werken", aldus Kromowidjojo. "Als iedereen ermee bezig is, als media ernaar vragen. Je kunt er toch niets aan veranderen. En ik wil het nu ook niet als excuus aanvoeren. Maar het probleem was er wel."

Ik wil graag met Pearson verder

Kromowidjojo over haar coach

Kromowidjojo geeft ook een kijkje in haar toekomstplannen. Ze heeft nog geen besluit genomen over deelname aan de Spelen van Tokio. "Maar ik sluit het niet uit. Het zwemleventje bevalt me nog steeds." En ze stelt dat ze door wil met haar coach, ook al is Marcel Wouda net door de KNZB aangesteld als hoofdcoach.

"Pearson let op alle details. Hij is heel goed voorbereid, hij ziet dingen waar ik niet op let. Dat is prettig. Samen met Patrick gaat het gewoon goed. Ik wil graag met hem verder", aldus Kromowidjojo woensdagmiddag. Wouda was al eens de coach van de 26-jarige zwemster, tussen 2012 en 2013. Kromowidjojo zei destijds dat er geen klik was tussen haar en de oud-zwemmer.

Pearson om tafel met KNZB

Tegenover de NOS zegt Pearson dat hij begin november om tafel gaat met André Cats, de nieuwe technisch directeur van de KNZB. Dan zal zijn toekomst bij de bond worden besproken. 

STER reclame