ANP
NOS NieuwsAangepast

Amerikanen kopen Nederlandse hightechgigant voor 43 miljard euro

De Nederlandse chipfabrikant NXP wordt opgekocht door het Amerikaanse Qualcomm voor 43 miljard euro. De bestuurders van beide bedrijven zijn het eens over de voorwaarden van de overname. Het is de op een-na-grootste overname van een Nederlands bedrijf ooit.

NXP is een bedrijf dat chips maakt voor de auto-industrie, maar ook voor bedrijven als Apple. Die chips worden gebruikt voor contactloos betalen met de smartphone.

Afgelopen jaar had NXP in 2015 een omzet van 6,1 miljard dollar, zo'n 5,5 miljard euro. Tot tien jaar geleden was de chipmaker onderdeel van Philips, toen werd het bedrijf zelfstandig.

Ook Qualcomm werkt vooral aan chips voor mobiele telefoons en tablets, maar in tegenstelling tot NXP heeft Qualcomm geen eigen fabrieken. Het bedrijf ontwerpt de chips, maar laat ze door andere partijen maken.

Top 10 grootste overnames van Nederlandse bedrijven door buitenlanders

BedrijfVerkocht aanOvernamesom (euro)
ABN AmroRBS, Santander en Fortis (2007)71 miljard
NXPQualcomm (2016)43 miljard
NumicoDanone (2007)12,3 miljard
RodamcoUnibail (2007)11,2 miljard
OrganonSchering-Plough (2007)11 miljard
ZiggoLiberty Global (2014)10 miljard
PolygramSeagram/Universal (1998)9,5 miljard
Douwe Egbert Master BlendersJAB (2013)7,8 miljard
VNUValcon (2006)7,6 miljard
CorioKlépierre (2014)  7,2 miljard

Banen

Wereldwijd werken bij NXP 45.000 mensen. Daarvan werken er 2400 in Nederland. Het bedrijf heeft een fabriek in Nijmegen en een onderzoekscentrum in Eindhoven. De directeur gaat vanmiddag beide locaties af om het bedrijf bij te praten over de deal.

FNV Metaal verwacht dat door de overname op termijn banen verdwijnen. De bedrijven willen namelijk kostenvoordeel halen uit de fusie. Op termijn gaat het over een besparing van 460 miljoen euro.

Volgens FNV-bestuurder Gerald Maenen wordt de Nederlandse fabriek steeds verder uitgekleed en lijkt het steeds meer een kwestie van tijd voordat de fabriek uit Nederland verdwijnt.

Reorganisatie

Ook vakbond CNV Vakmensen is er niet gerust op. Die bond wijst op de huidige reorganisatie die nog niet is afgerond en mogelijk wordt verstoord. "Het vertrouwen van de werknemers in de top van NXP wordt stevig op de proef gesteld. Het lijkt erop dat ze vooral oog hebben voor de aandelenwaarde van NXP en niet voor de continuïteit van het bedrijf", zegt bestuurder Arthur Bot.

Qualcomm en NXP verwachten dat het tot eind 2017 duurt voordat de fusie is afgerond. Aandeelhouders moeten daarvoor wel met de deal instemmen. Ook moet er toestemming komen van toezichthouders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl