Lodewijk Asscher maakt bekend dat hij lijsttrekker wil worden van de PvdA
NOS NieuwsAangepast

Asscher: arbeidsmigratie moet eerlijker

Lodewijk Asscher wil een einde maken aan de negatieve gevolgen van de arbeidsmigratie in Europa. "Gelijk loon voor gelijk werk moet het uitgangspunt zijn", staat in een zevenpuntenplan waarmee hij lijsttrekker wil worden van de PvdA. Hij schrijft erover in het Algemeen Dagblad. "Waar oneerlijke concurrentie tussen mensen bestaat, verliest iedereen. Wat mij betreft stoppen we dus met arbeidsmigratie die alleen bedoeld is om de kosten van arbeid te drukken."

Asscher stelt dat een Roemeense bouwvakker door Europese regels nu een paar honderd euro minder kost dan een Nederlander naast hem op de steiger die precies hetzelfde werk doet. Die Nederlander kan het volgens hem vergeten nog ergens aan de bak te komen. "Die regels moeten weg", zegt Asscher.

Hij is bezorgd over de toekomst van Nederland, al schrijft hij ook "dat we in een prachtig land leven".

Asscher vindt het begrijpelijk dat burgers boos zijn. "Globalisering leidt tot scherpe tegenstellingen tussen mensen die profiteren en mensen die klem komen te zitten." Volgens hem moet er een eerlijker belastingsysteem komen, andere regels voor migratie en betere tarieven voor zzp'ers.

Eerlijke spelregels

De vicepremier zet zich opnieuw af tegen de VVD. Eerder deed hij dat ook al na de presentatie van het VVD-verkiezingsprogramma. Hij noemde de VVD-plannen toen verraad aan de middenklasse. De VVD predikt volgens Asscher hyperflexibiliteit. "De gewone werknemer mag het in zijn eentje uitzoeken. Ik sta voor een scherpe progressieve koers met andere, eerlijke spelregels'', aldus Asscher.

Asscher maakte ruim een week geleden bekend dat hij het wil opnemen tegen Diederik Samsom in de strijd om het lijsttrekkerschap van de PvdA.

Andere kandidaten zijn Tweede Kamerlid Jacques Monasch, Ridderkerker Gerard Bosman en Pelle Oosting uit Deventer. De PvdA organiseert vier debatten met de kandidaat-lijsttrekkers.

Van 24 november tot 8 december kunnen PvdA-leden hun stem uitbrengen. De uitslag van de lijsttrekkersverkiezing wordt 9 december verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl