ANP
NOS NieuwsAangepast

OM wil meer politie op weg in strijd tegen verkeershufters

Er moet meer politie op de weg komen in de strijd tegen verkeershufters. Bumperklevers, linksrijders, automobilisten met een telefoon in de hand, maar vooral drankrijders moeten vaker aan de kant worden gezet. Dat zegt landelijk verkeersofficier Achilles Damen in De Telegraaf.

Mensen direct aanspreken op hun wangedrag is volgens Damen het effectiefst. "Nu komt bij een snelheidsovertreding bijvoorbeeld een bekeuring zo'n twee weken later in de brievenbus en weet je je niet eens meer te herinneren dat je te hard reed. Ogenblikkelijke confrontatie werkt veel beter en voorkomt herhaling", zegt Damen in de krant.

Pakkans

Damen maakt zich vooral zorgen over drankgebruik in het verkeer. "Per jaar neemt het aantal drankrijders, ondanks campagnes, nog steeds niet af. Er blijven 40.000 overtreders per jaar. Bizar dat mensen nog met alcohol op achter het stuur kruipen." Hij zegt dat drankrijders daar nooit een goed argument voor hebben. De pakkans kan wat Damen betreft dan ook niet groot genoeg zijn.

De landelijk verkeersofficier begrijpt dat de capaciteit van de politie gering is en dat er keuzes moeten worden gemaakt, maar hij hoopt dat de prioriteit bij het verkeer komt te liggen. "We hebben sinds tijden weer te maken met een stijging van het aantal slachtoffers. Van 570 naar 621 doden het afgelopen jaar."

Uit onderzoek blijkt dat als het toezicht met 20 procent omlaag gaat, het aantal ongevallen met 5 procent stijgt. "We zijn nu met de politie in gesprek om het toezicht weer te laten groeien", zegt Damen in De Telegraaf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl