NOS NieuwsAangepast

Schade aardbevingen Italië lijkt mee te vallen

De schade van de aardbevingen van gisteravond in Italië lijkt mee te vallen, meldt correspondent Rop Zoutberg. Dicht bij het epicentrum in het bergachtige gebied ten zuidoosten van Perugia zijn gebouwen ingestort. Zo kwam in Camerino de kerktoren naar beneden. Er is tot nu toe één dode gemeld, een 73-jarige man die een hartaanval kreeg. Tientallen mensen raakten gewond.

Doordat wegen worden geblokkeerd door grote rotsblokken, kunnen hulpverleners lastig ter plekke komen. De paniek onder de bewoners van de dorpen in het getroffen gebied is groot.

Italië werd gisteravond voor de tweede keer in twee maanden getroffen door zware aardbevingen. Er waren zes zwaardere bevingen, waarvan de twee zwaarste in de avond plaatsvonden.

Rond 21.30 uur werd de zwaarste beving gemeten, met een kracht van 5,9 op de schaal van Richter. Om 19.00 uur was er een beving van 5,4 op de schaal van Richter, rond middernacht werd de laatste schok gevoeld.

  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP

Amatrice

De vorige aardbeving in Italië, op 24 augustus, trof ook een aantal plaatsen in het midden van het land, waaronder het stadje Amatrice. Daarbij kwamen bijna 300 mensen om het leven. De beving had toen een kracht van 6 op de schaal van Richter.

Het gebied in Midden-Italië is aardbevingsgevoelig omdat er diep onder de aardkorst twee aardplaten tegen elkaar schuren. Seismologen vermoeden dat er een nieuwe breuk is ontstaan in een van de platen, die verantwoordelijk is voor de reeks nieuwe bevingen en mogelijk nog veel meer ondergrondse activiteit in de toekomst.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De eerste aardbeving van gisteravond was op een diepte van tien kilometer. Veel mensen in het getroffen gebied vluchtten hun huis uit en er waren stroomstoringen doordat er elektriciteitspalen waren omgevallen.

Wachten op hulp

"We zitten zonder stroom", zei de burgemeester van Castelsantangelo sul Nera, gisteravond. "We wachten op hulpverleners. We kunnen niets zien. Het is allemaal erg moeilijk." Castelsantangelo sul Nera ligt iets ten noorden van het gebied dat in augustus zwaar werd getroffen.

Volgens correspondent Rop Zoutberg kwamen de berichten over het gebied in het begin maar mondjesmaat binnen. "Het is moeilijk om goed zicht te krijgen op de schade of gewonden. Het is gelukkig een heel erg dunbevolkt gebied. De echte schade zullen we pas morgen zien bij het eerste daglicht."

Rome

De schok werd ook gevoeld in l'Aquila, de plaats die in 2009 zwaar werd getroffen. Volgens de burgemeester zijn daar geen meldingen van schade.

In Rome, waar de jongste aardbeving ook werd gevoeld, controleert de brandweer diverse oude gebouwen na meldingen van scheuren. "Ook hier schudden de huizen, en dansten de lampen aan de plafonds", aldus Zoutberg vanuit Rome.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl