NOS NieuwsAangepast

IEA voorspelt wereldwijd 30.000 nieuwe zonnepanelen per uur

Duurzame energiebronnen hebben voor het eerst een grotere capaciteit om energie op te wekken dan kolencentrales. En die groei zet alleen maar verder door, zo blijkt uit een rapport van het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

Duurzame energie groeit "aanzienlijk sterker" dan verwacht. Dat komt doordat het aanleggen van wind- en zonneparken steeds goedkoper wordt. Ook hebben de afgelopen jaren veel overheden, zoals Mexico, China en India, duurzame energie omarmd.

30.000 zonnepanelen per uur

De komende vijf jaar worden er wereldwijd elk uur 30.000 nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd, voorspelt het IEA. En zijn er in China vorig jaar elk uur twee windturbines bijgebouwd.

Ook de kosten gaan de komende jaren alleen maar verder onderuit, zo verwacht het IEA. Windenergie zal zo'n 15 procent goedkoper worden en de prijs van zonne-energie zal met een kwart dalen.

Verbruik

De capaciteit van duurzame energie groeit dus snel, maar ook het aandeel groene energie op basis van verbruik groeit hard. Vorig jaar was 23 procent van de gebruikte energie hernieuwbaar. Dat aandeel zal binnen vijf jaar stijgen naar 29 procent, is de voorspelling van het IEA.

Toch zijn kolen nog steeds goed voor het overgrote deel van de energie die wordt verbruikt: 39 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl