Door buitenlandredacteur Marc Bienemann

Sayed Khel, waarmee Nederlandse politietrainers in Kunduz bij een politiemissie veel te maken zullen krijgen, heeft volgens velen een bedenkelijke staat van dienst. Hij zou corrupt zijn en zich bezighouden met afpersing en drugs- en wapenhandel.

PVV'er Hero Brinkman vroeg bij de hoorzitting aan generaal Patang van de nationale politie hoe het mogelijk is dat een 'corrupte man die betrokken is bij drugshandel' de politie leidt in Kunduz. Patang antwoordde dat er geen enkel bewijs is voor de beschuldingen tegen Sayed Khel.

De politiebaas in Kunduz, Maulana Sayed Khel, kon niet verschijnen bij de parlementaire hoorzitting over een mogelijke Nederlandse politiemissie vanwege een militair offensief tegen de Taliban. Dat meldt verslaggever Kees van Dam vanuit Kunduz.

Positief

In een cable van de Amerikaanse ambassade in Kabul uit 2008 wordt de politiechef juist positief omschreven. Sayed Khel is volgens de Amerikanen "een vechter, die met flair zichzelf promoot en de noodzaak begrijpt om resultaten te tonen, zeker voor buitenlanders".

Het zijn Sayed Khels resultaten op het gebied van veiligheid waardoor Amerikaanse militaire commandanten in Kunduz met enthousiasme over hem spreken. Mede dankzij hem zou de provincie volgens de Amerikanen een stuk veiliger zijn geworden.

STER reclame