Sylvana Simons ANP

Sylvana Simons heeft in een open brief gereageerd op de uitspraken die voetbalcommentator Johan Derksen gisteravond over haar deed in het tv-programma Voetbal Inside

Derksen reageerde in het programma op het besluit van RTL om Zwarte Piet te vervangen door Schoorsteenpiet, een Piet met alleen roetvegen. "Het enige nadeel aan dat besluit, vind ik, is dat dat hysterische juffrouwtje Simons nu zo trots als een aapje door het land rent," zei Derksen. 

Simons reageert: "Naar aanleiding van het besluit van jouw broodheer RTL om voortaan geen racistische karikaturen meer in te zetten als hulpje van Sinterklaas, moest het je toch van het hart: het ALLER-ERGSTE aan deze hele kwestie was toch wel de gedachte dat er ergens een vrouw, zwart ook nog, enige vorm van geluk ervaart, laat staan aan iets heuglijks als het terugdringen van racisme en koloniale stereotypering tijdens een volksfeest voor kinderen. Een gedachte die zo moeilijk te verteren is voor je, dat je in een veel voorkomende reflex schoot: brein uit, onderbuik aan."

Complimenten

Deze toon handhaaft Simons ook in de rest van de brief. Verder zegt ze dat de complimenten haar niet toekomen, en dat er anderen zijn die dat krediet in haar ogen veel meer verdienen. Ook wijst ze erop dat er al lang voor haar mensen waren die de barricaden op gingen voor verandering. 

Het besluit van RTL noemt ze "zowel groots als marginaal". Groots omdat het een belangrijk signaal is, marginaal onder meer omdat mensen als Derksen op dezelfde zender uitspraken kunnen doen die haaks staan op de uitstraling die het mediabedrijf blijkbaar nastreeft. 

Uitnodiging

Aan het eind van de brief schrijft ze dat in de aanpak van discriminatie de Educatieve Maatregel Discriminatie voor Derksen ontworpen lijkt. Ze nodigt hem uit zijn discriminerende gedrag te toetsen aan de werkelijkheid. "In contact met de mensen die jij doorgaans als "apen" kwalificeert, zul je zien en beleven wat je nou eigenlijk zegt en welk effect dat heeft." 

Simons nodigt Derksen uit een dag met haar mee te lopen, zodat hij met eigen ogen kan zien "hoe 'eng' we nou eigenlijk zijn".

Verkiezingen

Derksen heeft intussen laten weten dat het niet zijn bedoeling was om Simons te kwetsen. Hij zou 'zo trots als een pauw' hebben bedoeld.

Simons sloot zich eerder dit jaar aan bij de politieke partij DENK, opgezet door de Turks-Nederlandse Kamerleden Kuzu en Özturk, die zich hebben afgescheiden van de PvdA. Ze komt vermoedelijk op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen.

STER reclame