Europees Parlement heft onschendbaarheid Le Pen op

Aangepast
AFP

Het Europees Parlement in Straatsburg heeft de parlementaire onschendbaarheid van de 88-jarige Jean-Marie Le Pen opgeheven. Daarmee wordt de weg voor de Franse justitie vrijgemaakt om hem te vervolgen voor het zaaien van rassenhaat.  

In 2014 deed de oud-leider van het Front National in een videoboodschap antisemitische uitspraken op de website van de extreemrechtse partij over de Joodse zanger Patrick Bruel. Het Europees Parlement vindt nu ook dat die uitspraken in strijd zijn met de normen en waarden van een Europarlementariër. 

Het is de vierde keer sinds Jean-Marie Le Pen in 1984 in het Europees Parlement kwam, dat zijn politieke onschendbaarheid wordt opgeheven. In alle gevallen is hij beschuldigd van haatzaaien. 

Dochter Le Pen 

Le Pens' dochter Marine, die hem in 2011 als partijleider opvolgde, veroordeelde de jongste uitspraken van haar vader meteen. Ze sprak van een "politieke flater"; het was voor het eerst dat ze hem in het openbaar afviel.  

Parlementsvoorzitter Martin Schulz vertelde gisteren dat hij ook het verzoek heeft ontvangen om haar parlementaire onschendbaarheid op te heffen. Daarover is nog geen besluit genomen, voegde hij daaraan toe. 

Marine Le Pen zette vorig jaar december foto's op Twitter van door IS onthoofde gijzelaars. Ze zei later dat ze daarmee had gereageerd op negatieve uitlatingen van een journalist. Die vergeleek het Front National met de islamitische terreurbeweging.  

STER Reclame