EPA
NOS Nieuws

EU wil belastingontwijking door bedrijven aanpakken

De Europese Commissie wil belastingontwijking door bedrijven hard aanpakken. Voortaan moeten alle ondernemingen met een omzet hoger dan 750 miljoen euro per jaar op dezelfde wijze winstbelasting betalen in alle 28 lidstaten. De achterdeurtjes om minder belasting te betalen moeten gesloten worden, aldus de Commissie.

Volgens eurocommissaris Moscovici van Financiën zijn de voorstellen belangrijk, omdat multinationale ondernemingen te vaak de belastingen ontduiken. Hij wijst op recente onthullingen zoals de Luxleaks, de Panama Papers en de Bahama Leaks, waaruit bleek dat bedrijven via ingenieuze fiscale routes vakkundig de belastingdiensten wisten te ontwijken.

Vennootschap

De bedoeling is dat bedrijven hun winst in één lidstaat afdragen, waarna via een verdeelsleutel de andere lidstaten waar ook vestigingen zijn, hun eigen deel krijgen.

Volgens Moscovici willen bedrijven zelf ook een nieuwe vorm van vennootschapsbelasting. “Mijn conclusie is na veel gesprekken dat vennootschappen behoefte hebben aan eenvoudige fiscale regels in de EU. Dat combineren we nu met de strijd tegen belastingontwijking.”

In een eerste reactie laat Paul Tang van de PvdA weten dat de plannen er goed uit zien. “Sluwe belastingadviseurs kunnen niet langer schuiven met kosten tussen landen om maar zo weinig mogelijk belasting over de gemaakte winsten te hoeven betalen. Boetes voor bedrijven als Starbucks en Apple laten zien dat het Brussel menens is”, aldus Tang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl