'Genocide', staat er geschreven onder het beeld van Jan Pietersz. Coen
In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Actiegroep bekladt VOC-monumenten in Hoorn

In Hoorn zijn de afgelopen nacht meerdere beelden beklad door actiegroep De Grauwe Eeuw. De groep kondigt aan dat er nog meer acties zullen volgen door het hele land, schrijft NH.

 • WEEFF / Mike Eveleens
  'Weg met koloniale verheerlijking', staan op de muur bij de Jongens van Bontekoe
 • WEEFF / Mike Eveleens
  Naast de buste van Bontekoe 'weg met de koloniale verheerlijking'
 • WEEFF / Mike Eveleens
  Schip De Halve Maan is 'op tour', maar de stoep voor de ligplaats moest het ontgelden
 • WEEFF / Mike Eveleens
  Onder het beeld van JP Coen 'Genocide'

De groep is tegen verheerlijking van de Gouden Eeuw. De Grauwe Eeuw wil dat Nederland het 'echte verhaal' van die periode gaat vertellen. Volgens hen bestaat dat uit "landroof, grondstoffenroof en genocide" en moet het "romantiseren van massamoorden en het oppoetsen van koloniale misdaden door Nederland" stoppen.

J.P. Coen en Bontekoe waren twee massamoordenaars in dienst van de VOC en hebben hun koloniale terreur losgelaten op o.a. de bevolking van Nederlands Indië.

Actiegroep De Grauwe Eeuw op Facebook

Het standbeeld van Jan Pietersz. Coen, de buste van Bontekoe, de scheepsjongens van Bontekoe en museum Halve Maen waren de doelwitten van hun actie. De replica van het schip De Halve Maen, waarmee Henry Hudson Manhattan ontdekte, is op tournee. Maar op de stoep voor de vaste ligplaats staat 'genocide' geschreven. Op Facebook meldt de Grauwe Eeuw dat er meer acties zullen volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl