ANP

Studenten betalen vanaf volgend jaar nul procent rente voor een studielening. Het ministerie van Onderwijs bevestigt dat het rentepercentage voor de komende periode van vijf jaar daalt van 0.01 procent naar 0 procent. 

In december maakt DUO, de uitvoeringsorganisatie van de studieleningen, het percentage voor de rentevaste periode van vijf jaar officieel bekend.

Het voordeel geldt in de eerste plaats voor wie dit jaar stopt met studeren. Een deel van de afgestudeerden dat al aan het aflossen is, profiteert ook. Als deze studenten volgend jaar aan een nieuwe rentevaste periode van vijf jaar beginnen, betalen zij ook maar nul procent rente over hun schuld. 

Waarschuwing

DUO kan niet precies zeggen voor hoeveel studenten en afgestudeerden dit nieuwe percentage geldt, maar volgens de woordvoerder is dit een vrij grote groep. Iedereen die te maken krijgt met dit nieuwe rentepercentage,wordt snel op de hoogte gesteld door DUO.

De rente van nul procent klinkt aantrekkelijk, maar toch waarschuwen het Nibud en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) voor te veel optimisme. De schuld die studenten maken, moeten ze wel terugbetalen. 

4 procent rente

Het rentepercentage staat ook maar voor vijf jaar vast. “Over vijf of tien jaar kan de rente er heel anders uitzien, en weinig studenten kunnen hun hele schuld binnen vijf jaar aflossen”, zegt voorzitter van de LSVb Jarmo Berkhout.

De rente van studieleningen is gekoppeld aan de rente van staatsobligaties. Die is extreem laag als gevolg van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De rente daalt al een paar jaar. 

In 2002 stond de rente voor de studieschuld nog op 4,03 procent. De rente zou in theorie ook negatief kunnen zijn. Dat komt erop neer dat je geld toe krijgt op je studieschuld. De staat ziet hier vanaf, omdat het te veel geld zou kosten.

STER reclame