Een door hagel verwoeste kas in Asten
NOS NieuwsAangepast

Boer daagt verzekeraar om hagelschade

Het was stormschade, zegt de boer. Het was hagelschade, zegt de verzekeraar. In Rotterdam diende vandaag een kort geding dat een melkveehouder uit het Brabantse Someren heeft aangespannen tegen verzekeraar Achmea Interpolis.

Het verschil is van belang omdat veel boeren wel een verzekering hebben voor stormschade, maar niet apart voor hagelschade. Wie gelijk heeft, horen we volgende week vrijdag van de rechter.

Eind juni liepen Brabantse boeren voor tonnen schade op, als gevolg van het noodweer dat in de nacht van 23 op 24 juni over het zuiden van het land raasde. Belangenorganisaties spraken van meer dan een half miljard euro in totaal.

Tientallen boze boeren

Aangezien de boer uit Someren geen aparte hagelschade-verzekering had, is de schade niet te verhalen, stelt de verzekeraar. Maar de melkveehouder vindt dat er sprake is geweest van hagelschade als gevolg van storm. De herstelwerkzaamheden zouden volgens hem rond de twee ton kosten.

Belangenorganisatie ZLTO steunt de boer en ziet het kort geding als een soort proefproces. Tientallen andere boeren zitten in hetzelfde schuitje, stelt een woordvoerder. "Interpolis is de grootste onder de boeren. Veruit de meeste boeren zijn verzekerd via deze verzekeraar."

Andere, kleinere verzekeraars hebben de schade volgens hem wel erkend als stormschade en als zodanig uitgekeerd. Aegon is nog met zijn verzekerden in gesprek.

Eerder kondigden ook andere Brabantse boeren aan om naar de rechter te stappen, maar de zaak van vandaag is de eerste die daadwerkelijk voorkomt. Op 4 november is er een uitspraak.

Kort geding stormschade

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl