Zo moet de brug eruit gaan zien volgens de bedenkers
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Eindhoven krijgt een 'hennepbrug'

Studenten van de TU Eindhoven kunnen voortaan via een brug van hennep naar college lopen. Vanmiddag komt er een unieke loopbrug die helemaal uit hennep- en vlasvezels bestaat. De studenten hebben de milieuvriendelijke brug zelf gebouwd.

Volgens de TU Eindhoven is het de eerste voetgangersbrug ter wereld die helemaal uit het sterke, natuurlijke biocomposiet bestaat: “Nooit eerder ging het om een dragende constructie volledig van biomaterialen”, vertelt projectleider en onderzoeker Rijk Blok Omroep Brabant.

Studenten van onder meer de TU Eindhoven, de Technische Universiteit in Delft en van ROC’s uit de regio Eindhoven werkten er de afgelopen weken aan. Ze zullen de constructie een jaar lang met behulp van sensoren in de gaten houden om te zien of hij sterk genoeg blijft. De eerste test was afgelopen vrijdag: "We hebben de brug belast tot vijfhonderd kilo per vierkante meter. En de constructie bleek sterk genoeg", zegt Blok.

Om de veertien meter lange brug zo stevig mogelijk te maken is er volgens Blok gekozen voor de hennepplant: "Die staat erg eenzijdig bekend, maar als zeevarende natie kennen we de henneptouwen al heel lang. De plant heeft hele sterke vezels."

De biobrug wordt donderdag officieel geopend. Daarna kan iedereen hem zelf uitproberen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl