Jerry St. Juste schreeuwt (m) het uit na zijn goal tegen Heracles Almelo Pro Shots

Luuc Eisenga begon op 1 februari van dit jaar als algemeen directeur bij sc Heerenveen. Na enkele rumoerige jaren met vijf verschillende directies, een machtsstrijd tussen twee kampen, financiële zorgen en een sportieve neergang was het Eisenga's taak om rust te brengen bij de club. Daar lijkt hij sneller in geslaagd dan voor mogelijk werd gehouden.

Het is rustig. En bovendien staat Heerenveen na tien speelronden op de derde plaats in de eredivisie.

Was het ook zo rustig geweest als Heerenveen vier keer op rij had verloren?

"We zijn gelukkig dat we hier staan. De rijen zijn gesloten. Er is bestuurlijke rust en duidelijkheid in de bestuursstructuur. Maar er komen ook periodes dat we niet alles winnen. Dan moeten we ook laten zien dat we een team zijn."

Wat is het belangrijkste verschil met een paar maanden terug?

"Je kan ook vragen wat er hetzelfde is gebleven. De mensen zijn massaal achter de club blijven staan, ook toen de resultaten minder waren. Vorig jaar werden we twaalfde, maar we hebben net zo veel seizoenkaarten verkocht en sponsoren zijn gebleven. Het vertrouwen bleef. Dan kan je bouwen."

Eisenga: liefde voor club is sterkste fundament

Ben je begonnen met bouwen vanuit een ruïne of een aardige structuur?

"Deze club is uniek. Het hele dorp past in het stadion. De liefde voor de club is ontzettend groot. Dat is het sterkte fundament. We hebben geen Rus of Arabier die de geldkraan openzet. Het moet van hier komen. De club is van iedereen en als het loopt, gaat iedereen erachter staan. Prachtig om te zien."

Clubiconen Foppe de Haan en Riemer van der Velde horen we niet meer. Helpt dat om het rustig te houden?

"Ik heb regelmatig overleg met Riemer en Foppe. Riemer is erevoorzitter. Zonder Riemer en Foppe hadden wij hier niet gestaan. Dat moet je koesteren. Dat mensen zo hard hun schouders eronder hebben gezet om deze club groot te maken. We luisteren naar iedereen en proberen heel evenwichtig en rationeel afwegingen te maken in een emotionele wereld. Volgens mij slagen we daar op dit moment wel goed in."

STER reclame