RTL kiest voor een Piet met alleen wat zwarte vegen op zijn gezicht
NOS NieuwsAangepast

RTL kiest voor Schoorsteenpiet

In de uitzendingen van RTL tijdens het komende sinterklaasseizoen zal Zwarte Piet niet te zien zijn. De directie van RTL kiest voor de Schoorsteenpiet, die alleen zwarte vegen op zijn gezicht heeft.

Volgens het mediabedrijf past Zwarte Piet niet meer in het tijdsbeeld. Een deel van de Nederlanders vindt het concept discriminerend, anderen zeggen dat het gaat om een onschuldige traditie.

In een persverklaring zegt RTL begrip te hebben voor beide standpunten, "maar in deze discussie zou het niet moeten gaan over gelijk, maar over begrip hebben voor elkaar".

Trouw

De Schoorsteenpiet, die al sinds 2014 zijn opwachting maakt in de gemeente Amsterdam, is volgens RTL een prima alternatief. "Het is een Piet die trouw is aan de Hollandse traditie en niet kwetst", lichtte een woordvoerder toe op NPO Radio 1. "Hij is heel erg trouw aan het verhaal."

De maatregel is genomen na gesprekken met voor- en tegenstanders van Zwarte Piet, onder leiding van minister Asscher van Sociale Zaken. De betrokkenen tekenden na afloop een verklaring waarin ze afstand namen van elke vorm van bedreiging, geweld, polarisatie en agressie rond Sinterklaas. Asscher heeft laten weten dat hij blij is met het besluit van RTL.

Hoe de Pieten er in het Sinterklaasjournaal bij de publieke omroep zullen uitzien, is nog een verrassing. Een woordvoerder van de NTR wil geen tipje van de sluier oplichten. "Wacht maar op de eerste uitzending op 9 november", zegt ze.

Wel verwijst de woordvoerder naar een eerdere verklaring, waarin de NTR-directeuren veranderingen in het uiterlijk van Zwarte Piet "evident en vanzelfsprekend" noemen. "Het gaat alleen nog over de manier waarop en vooral over de snelheid van die verandering", schreven Paul Römer en Carel Kuyl toen.

Dit jaar vertrokken enkele oudgedienden bij het Sinterklaasjournaal, omdat ze zich niet meer konden vinden in de manier waarop het programma omgaat met Zwarte Piet. Zo stapten Erik van Muiswinkel en Dolores Leeuwin op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl