De gekloonde hond Pipo met zijn baasje Pup
NOS NieuwsAangepast

BNN wil met klonen Nederlandse hond discussie aanwakkeren

Voor het eerst is een Nederlands huisdier gekloond. Dat is gebeurd in Zuid-Korea, voor een nieuw programma van BNN. "We hebben ons afgevraagd of er mensen zijn in Nederland die een hond willen klonen. Tientallen mensen hebben zich aangemeld, en daaruit hebben we een selectie gemaakt", zegt eindredacteur Joep de Vries in het NOS Radio 1 Journaal.

Het programma levert veel reacties op, onder meer omdat het in Nederland verboden is om te klonen. Het importeren van een gekloond dier mag wel. Dierenwelzijnsorganisaties en politieke partijen reageren verontwaardigd.

Joep

De hond die is gekloond is de 12 jaar oude buldog Joep uit Rotterdam. Joep is inmiddels dood, maar de eigenaren Hans en Pup zijn dolgelukkig met de geslaagde kloon, Pipo. "Het zijn niet alleen de uiterlijke kenmerken die nagenoeg identiek zijn", zeggen ze tegen De Telegraaf. "We zijn dagelijks verbaasd over het gedrag en karakter dat op zó veel punten overeenkomt met onze oude hond. Dat is niet te geloven."

De baasjes van Joep moesten een stuk weefsel van hun hond naar het Zuid-Koreaanse bedrijf Sooam Biotech sturen. Het kostte de omroep volgens de krant 50.000 euro om Joep te laten klonen.

We zochten mensen die stevig in hun schoenen staan.

BNN-eindredacteur Joep de Vries

De keuze viel op het Rotterdamse stel, omdat zij het meest nuchter naar het klonen keken, zegt eindredacteur De Vries. "Bij klonen dringt de vraag zich op of je het karakter kunt kopiëren. Sommigen willen dat graag, maar dat kan niet. Dus we zochten mensen die stevig in hun schoenen staan." Volgens hem was een van de twee kritisch over klonen, en ging hij schoorvoetend akkoord.

De Vries spreekt van een 'genetische kloon'. Dat wil zeggen dat er ook uiterlijke verschillen kunnen zijn tussen het origineel en de kloon, zoals het vlekkenpatroon op de huid. "In dit geval kwam het patroon wel mee, maar dan gespiegeld."

Bekijk hier de promo van het BNN-programma Klonen: Wens of Waanzin?

Promo van BNN-programma Klonen: Wens of Waanzin?

Het CDA, D66, de PVV en de Partij voor de Dieren zijn tegen het klonen op bestelling. De PVV vindt het tegenstrijdig dat in Nederland geen dieren mogen worden gekloond, maar dat genetisch gekopieerde dieren wel geïmporteerd mogen worden. Het CDA is tegen omdat er volgens die partij grote risico's aan het klonen zitten.

De Nederlandse Federatie Dierenopvang Organisaties noemt het in de krant een bizarre ontwikkeling. "De dierenopvang puilt uit met honden die soms jarenlang moeten wachten op een baasje. Wij vinden het beter om een opvanghond een kans op een fijn leven te geven", zegt een woordvoerster.

De Vries van BNN erkent dat er veel ethische bezwaren zijn tegen klonen, maar die zijn grotendeels gebaseerd op onderbuikgevoelens, zegt hij. "Met deze serie willen we rationele argumenten aanreiken om de discussie te voeden."

Geen grap

In het programma Klonen: Wens of Waanzin? reizen Sophie Hilbrand en wetenschapper Bas Haring de wereld over om meer te weten te komen over het fenomeen klonen. In Zuid-Korea bezoeken ze het eerste bedrijf dat huisdieren kloont en in Texas gaan ze naar een veehouderij.

De eerste aflevering van Klonen: Wens of Waanzin? wordt komende vrijdag uitgezonden, om 21.10 uur. De Vries benadrukt dat het niet om een grap gaat zoals bij De Grote Donorshow uit 2007, waarin een terminaal zieke vrouw haar nier mocht doneren aan een van de drie nierpatiënten die aan de spelshow meededen. Uiteindelijk bleek het nep te zijn en bedoeld om aandacht te vragen voor orgaandonoren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl