AFP

De voormalige emir van Qatar, Khalifa bin Hamad al-Thani, is overleden. Dat heeft de staatstelevisie van het rijke golfstaatje bekendgemaakt. Thani is 84 jaar geworden.

Sjeik Khalifa bin Hamad al-Thani werd emir in 1972, nadat hij zijn neef had onttroond. Tijdens zijn bewind nam de exploitatie van gas en olie in Qatar fors toe. Dat zorgde voor veel inkomsten en leidde tot een snelle modernisering van het land.

Afgezet

In 1995 werd de sjeik tijdens een vakantie in Zwitserland afgezet door zijn zoon. In de praktijk had de zoon al een paar jaar de touwtjes in handen, waardoor de afzetting niet echt wordt gezien als een paleisrevolutie, maar meer als een formele machtsoverdracht.

Thani keerde na de vakantie niet direct terug naar Qatar. Hij leefde jarenlang in ballingschap in Europa. Pas in 2004 zette hij weer voet in zijn vaderland. Sindsdien leefde hij een teruggetrokken bestaan, tot aan zijn dood.

Nationale rouw

De huidige emir van Qatar, een kleinzoon van Thani, heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd naar aanleiding van het overlijden.

STER reclame