NOS NieuwsAangepast

Nu ook Hard Rock Cafe om de hoek van het Vaticaan

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

Er is toenemende kritiek op het vastgoedbedrijf van het Vaticaan, dat een pand in het verlengde van het Sint-Pietersplein gaat verhuren aan de Amerikaanse keten Hard Rock Cafe. Eerder gaf het Vaticaan toestemming voor de komst een enorm hamburgerrestaurant.

Het Hard Rock Cafe komt in een winkelpand aan de centrale Via della Conciliazione, op een locatie waar eerst een katholieke boekhandel zat. De verbouwing van het pand is over een maand al klaar, staat op de bouwvergunning die naast de voordeur is geplakt.

Het bericht over de komst van het Hard Rock Cafe komt na eerdere onrust over een opening van een McDonald’s in de historische wijk Borgo Pio, die grenst aan Vaticaanstad. De hamburgerketen krijgt er de beschikking over een groot pand, ook eigendom van het Vaticaan, tegen een huurprijs van zo’n 30.000 euro per maand. De Zwitserse Garde die de paus beveiligt, houdt op amper vijftig meter afstand van het beoogde restaurant de wacht.

'Fastfood hier in Vaticaanstad? Een zonde!'

Historisch erfgoed

Het bewonerscomité van de Borgo Pio is er niet gerust op. Hun hoop is gevestigd op paus Franciscus. “Hij moet deze ontwikkeling stoppen”, zegt Luigi Peccerella van het bewonerscomité. “Het lijkt ons dat de commerciële verhuur van de panden op deze schaal tegen de leer is die de paus zelf predikt. We hebben niets tegen McDonald’s, maar we zijn wel tegen het gigantisch grote filiaal dat ze krijgen in een gebied dat door Unesco erkend is als historisch erfgoed.”

Ook een groep kardinalen roerde zich al tegen de komst van de hamburgers en french fries op een steenworp afstand van het Vaticaan. Al speelt een zeker eigen belang in dat protest mee: een aantal van de geestelijken woont pal bóven het pand dat McDonald’s krijgt. Behalve de vrees voor walmend frituurvet zouden de kardinalen ook bang zijn dat ze gedwongen worden aan de verbouwing van het palazzo mee te betalen.

Contracten

Maar volgens het vastgoedbedrijf Apsa, dat de panden van het Vaticaan beheert, is er niets aan de hand en gaat het om huurafspraken die passen in hun beleid. Uit voorzorg worden wel op dit moment de contracten met McDonald’s nog eens doorgenomen. “Maar dat betekent niet dat de verhuur van het pand niet doorgaat.”

Het beleid van de Apsa (Amministrazione del patrimonio della Seda Apostolica) raakte vorig jaar in opspraak toen bekend werd dat het kantoor kolossale panden van het Vaticaan aan individuele leden van de curie verhuurde. Vaak gaat dat voor een schijntje.

Olijfolie

Rond het pand van McDonald’s zijn al veel kleine restaurantjes. Maar behalve het buurtcomité wil niemand wat zeggen als we er filmen. Alleen een Amerikaanse priester zegt dat hij er in de toekomst wellicht eens binnenstapt. “Niet om een hamburger te eten”, bezweert de priester, “maar om patat te halen. Die wordt in Italië in olijfolie gebakken. Véél beter dan in de Verenigde Staten."

Volgens het Vaticaan gaat het omstreden Hard Rock Cafe “alleen T-shirts verkopen”, en hebben de toekomstige huurders beloofd geen harde muziek te draaien. Laat staan satanic rock.

Rechts het pand waar het Hard Rock Cafe komt, op de achtergrond de Sint-Pieter

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl