Demonstranten protesteren in Brussel tegen het CETA-verdrag
NOS Nieuws

Walen van alle kanten gemasseerd voor redding CETA-verdrag

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

De Europese Commissie heeft de afgelopen dagen en weken de blaren op de tong gepraat om alle dwarsliggers van het belang van het Europees-Canadese handelsverdrag CETA te overtuigen. Vrijdag liepen de gesprekken tussen de Canadezen en de Waalse regering stuk, terwijl 27 van de 28 EU-landen al akkoord waren.

In het Oostenrijkse parlement vertelde Eurocommissaris Cecilia Malmström dat de Weense waterleidingbedrijven niet kunnen worden overgenomen door een Canadese multinational. In het Waalse parlement vertelde ze hetzelfde tegen de Franstalige Belgen.

Op verzoek van de Waalse premier Magnette zijn er extra verklaringen opgenomen in de handelsovereenkomst met Canada, maar nu is het genoeg. De Europese Commissie geeft Wallonië, de laatste die verzet biedt, nog ruim 24 uur. Dan moet er worden getekend.

'Geen vodje papier'

In de woorden van een andere Eurocommissaris, Marianne Thyssen, moet Wallonië nu kleur bekennen. "We hebben als Europese Commissie voldoende garanties gegeven. Er is een belangrijk aanvullend document gekomen, dat is niet zomaar een vodje papier. Dat heeft de status van wet, waarin alles nog eens wordt verduidelijkt", verklaarde Thyssen op de Belgische televisie.

Ook andere landen hebben in een eerder stadium aanvullende verklaringen laten opnemen. Een diplomaat die nauw betrokken is bij de onderhandelingen verzuchtte deze week dat er meer aanvullende verklaringen lijken te zijn dan verdragsteksten. Ook landen als Duitsland en Oostenrijk hebben hun uitleg apart laten opnemen in een soort bijlage bij het verdrag. Bij Wallonië gaat het nu nog een stap verder, omdat het de status van wet heeft. "Ik weet niet wat we nu nog meer kunnen doen", aldus Thyssen.

Rechtbanken

Het pijnpunt bij de onderhandelingen is volgens de Waalse premier Paul Magnette de instelling van speciale rechtbanken op het moment dat er een verschil van mening is tussen bedrijven en overheden. Volgens het verdrag komen er speciale rechtbanken die uitspraak zullen doen bij conflicten. Magnette vreest dat kleine bedrijven het daarbij altijd afleggen tegen multinationals.

Een onterechte vrees, zegt Eurocommissaris Thyssen. De oorspronkelijke opzet van de rechtbanken is namelijk op verzoek van Wallonië veranderd. Het worden geen privaat rechtelijke instellingen. "Er komen internationale rechtbanken en we gaan samen deze vorm van rechtspraak verder ontwikkelen."

Verder zal, zoals de Europese Commissie het noemt, in gewone mensentaal worden uitgelegd dat er geen hormoonvlees in Europa wordt ingevoerd en dat de openbare dienstverlening niet valt onder het handelsakkoord.

Handelsbelangen

Ondertussen hebben Waalse ondernemers opgeroepen om ook aan de handelsbelangen te denken. Volgens de voorzitter van de Waalse werkgeversorganisatie zijn het vooral biotech-bedrijven en farmaceutische bedrijven die profiteren van meer handel tussen Wallonië en Canada.

Minister Didier Reynders van de Belgische regering heeft voor de komende dagen al z’n afspraken afgezegd in een poging om alsnog alle Belgen op één lijn te krijgen en het handelsakkoord met Canada te redden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl