Een explosie in het oostelijk deel van Aleppo
NOS NieuwsAangepast

'Dit bestand is er niet voor de mensen van Oost-Aleppo'

"Nee, ik vertrouw ze niet. De Verenigde Naties niet. En de politici van alle landen ook niet. Elke dag komen ze met rapporten over hoe slecht onze situatie is. Elke dag zien ze hoe wij gewond raken, hoe wij doodgaan, door bombardementen en vuurgevechten. Dit staakt-het-vuren was er niet voor de mensen van Oost-Aleppo. Wij hebben er geen vertrouwen in."

Verpleegkundige Modar (28) klinkt verbitterd als hij spreekt over het bestand dat Rusland donderdag aankondigde. Drie dagen lang gold er een gevechtspauze van zonsopgang tot zonsondergang. Waarom het staakt-het-vuren er dan volgens hem wel was? "Ik denk voor het regime. Zij hebben tijd nodig om samen met de Russen hun oorlogsvliegtuigen weer klaar te maken. Of ze gebruiken de tijd om nieuwe wapens te halen. Die proberen ze dan uit op onze kinderen, op onze familie en op onze gebouwen."

Van links naar rechts Modar, Mohamad en Wissam in Aleppo

Ook leraar Wissam (33) heeft er geen vertrouwen in. Van een echte gevechtspauze is volgens hem ook geen sprake geweest. "Donderdag begon het staakt-het-vuren. Ik was toen bij de frontlinie en daar werd nog steeds gevochten en geschoten. De weg om te vluchten was dus niet vrij."

"Dit is hooguit een gedeeltelijk bestand. ’s Nachts is er geen staakt-het-vuren volgens mij. Ze hebben gezegd dat er geen oorlogsvliegtuigen zouden zijn, maar ze hebben niet gezegd dat er niet meer geschoten zou worden. Het enige verschil is nu dus dat er overdag geen oorlogsvliegtuigen overvliegen."

Neergeschoten

Ook Wissam denkt dat het regime het bestand voor andere doeleinden gebruikt. "Ik denk dat het net als de vorige keer gaat. Toen bracht het regime wat acteurs naar de corridors om te filmen dat zij vluchtten en die beelden gaven ze dan aan de media. Maar dat was dus niet de waarheid. Als ik donderdag naar de frontlinie was gegaan, naar de enige uitweg uit Oost-Aleppo, zou ik neergeschoten zijn."

Een flyer met vluchtroutes uit Aleppo

Ook als er niet geschoten wordt bij de corridors is het volgens de leraar gevaarlijk om te gaan. Je kunt dan namelijk gearresteerd worden door het regime omdat ze je als terrorist bestempelen. "Slechts een paar mensen kunnen Oost-Aleppo verlaten, omdat zij niet op de ‘wanted-lijst’ van het regime staan. Je staat al op die lijst als je een leraar bent of een verpleegkundige, of als je werkt voor een organisatie. Dat betekent dus dat de meeste mensen hier ‘wanted’ zijn. Bijna niemand wil zijn leven riskeren, dus bijna niemand verlaat Oost-Aleppo."

Ik ben verpleegkundige, dus ik ben hier nodig. Ik blijf.

Modar

Maar ook al komt er een veilige weg om Oost-Aleppo te verlaten, dan nog denken de beide mannen er niet aan om te vertrekken. "Dit is mijn geboortegrond en mijn stad. Ik weiger om hier weg te gaan", vertelt Wissam. Modar deelt zijn mening: "Hier was ik kind en hier liggen mijn herinneringen. Ik ben verpleegkundige, dus ik ben hier nodig. Ik blijf."

En dat terwijl ze goed beseffen hoe hun leven er in Oost-Aleppo uit zal zien als het staakt-het-vuren is afgelopen. "Met het verstrijken van de tijd zal er hier minder voedsel beschikbaar zijn. En door de bombardementen zal de medische situatie ook steeds slechter worden", vreest Wissam.

"Wij willen niet afhankelijk zijn van hulpgoederen. Wij willen zelf weer producten en eten kunnen kopen", vertelt hij. "We willen ook dat de weg weer vrij wordt. Zodat we onze familie en vrienden buiten Oost-Aleppo kunnen bezoeken en daarna veilig weer kunnen terugkeren naar ons huis. Wij willen deze belegering doorbreken", voegt Modar toe.

Zolang het duurt

"Ja, het is makkelijker om nu tijdens het staakt-het-vuren naar buiten te gaan", vertelt zowel Wissam als een van zijn leerlingen, Mohamad (22). "We proberen te genieten van het feit dat er geen oorlogsvliegtuigen in de lucht zijn."

Genieten zolang het duurt. Want een staakt-het-vuren duurt altijd maar een paar dagen, leert de ervaring. "Als de oorlogsvliegtuigen morgen nog niet terugkomen, dan komen ze overmorgen wel."

Een rebellenbeweging heeft via YouTube dronebeelden verspreid van de verwoestingen in Aleppo.

Dronebeelden van Aleppo

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl