Een toren in de mist boven Enschede
NOS NieuwsAangepast

Mist en kou: eerste vorstdag van deze herfst

Heel hard vriest het nog niet, maar de koude doet zijn intrede. Vanochtend om 06.00 uur werd in De Bilt een temperatuur van –0,2 graden gemeten. Daarmee is deze zondag volgens Weerplaza de eerste officiële landelijke vorstdag van het najaar.

 • Piet Grim / NOS Ooggetuige
  Paard in de mistige wei vanochtend bij 's Heerenhoek, Zeeland
 • Theo van Dalen / NOS Ooggetuigen
  Het was ruiten krabben in Putten vanochtend
 • Isle Steeghs van de Goor / NOS ooggetuige
  Ochtendmist
 • Jan van Rees / NOS Ooggetuige
  Zonsopkomst gezien vanuit de Brandaris op Terschelling
 • Joost Mooij / NOS Ooggetuige
  Spinnenwebben zijn extra goed te zien, zoals hier in Alphen aan den Rijn

In het zuiden van het land is het vandaag het koudst. Op vliegbasis Woensdrecht in Noord-Brabant vroor het vanochtend rond zessen 2 graden. De temperatuur daalde daarna nog iets verder, totdat de zon opkwam.

Vorig jaar viel de eerste koude dag een stuk later; toen doken de temperaturen in De Bilt - om verscheidene redenen het landelijke ijkpunt voor het Nederlandse weer - pas op 23 november voor het eerst onder nul.

Dichte mist

Doordat de lucht vannacht zo sterk is afgekoeld, is op veel plaatsen dichte mist ontstaan. In het Utrechtse plaatsje Cabauw werd vanochtend een zicht van minder dan 30 meter gemeld. De mist blijft naar verwachting plaatselijk lang hangen, waardoor het verkeer hinder kan ondervinden.

"De late oktoberzon is niet meer in staat om alle mist weg te kunnen branden, dus er zullen plaatsen zijn die vandaag weinig zon gaan zien", meldt Weerplaza.

In de mist wordt het vandaag niet warmer dan een graad of 7. Daar waar de zon doorbreekt, kan 11 graden worden gehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl