Mist en kou: eerste vorstdag van deze herfst

time icon Aangepast
Sabine Montoe / NOS Ooggetuige

Heel hard vriest het nog niet, maar de koude doet zijn intrede. Vanochtend om 06.00 uur werd in De Bilt een temperatuur van –0,2 graden gemeten. Daarmee is deze zondag volgens Weerplaza de eerste officiële landelijke vorstdag van het najaar.

1/5 Paard in de mistige wei vanochtend bij 's Heerenhoek, Zeeland Piet Grim / NOS Ooggetuige
2/5 Het was ruiten krabben in Putten vanochtend Theo van Dalen / NOS Ooggetuigen
3/5 Ochtendmist Isle Steeghs van de Goor / NOS ooggetuige
4/5 Zonsopkomst gezien vanuit de Brandaris op Terschelling Jan van Rees / NOS Ooggetuige
5/5 Spinnenwebben zijn extra goed te zien, zoals hier in Alphen aan den Rijn Joost Mooij / NOS Ooggetuige

In het zuiden van het land is het vandaag het koudst. Op vliegbasis Woensdrecht in Noord-Brabant vroor het vanochtend rond zessen 2 graden. De temperatuur daalde daarna nog iets verder, totdat de zon opkwam.

Weerplaza.nl
@Weerplaza
De eerste landelijke vorstnacht (voor het eerst deze herfst vorst in De Bilt) en plaatselijk zeer dichte #mist, pas op in het verkeer!
2 jaar geleden

Vorig jaar viel de eerste koude dag een stuk later; toen doken de temperaturen in De Bilt - om verscheidene redenen het landelijke ijkpunt voor het Nederlandse weer - pas op 23 november voor het eerst onder nul.

Dichte mist

Doordat de lucht vannacht zo sterk is afgekoeld, is op veel plaatsen dichte mist ontstaan. In het Utrechtse plaatsje Cabauw werd vanochtend een zicht van minder dan 30 meter gemeld. De mist blijft naar verwachting plaatselijk lang hangen, waardoor het verkeer hinder kan ondervinden. 

"De late oktoberzon is niet meer in staat om alle mist weg te kunnen branden, dus er zullen plaatsen zijn die vandaag weinig zon gaan zien", meldt Weerplaza. 

In de mist wordt het vandaag niet warmer dan een graad of 7. Daar waar de zon doorbreekt, kan 11 graden worden gehaald.

STER Reclame