Schaatsruzie nog niet voorbij, staking ligt op de loer
Het conflict tussen schaatsbond KNSB en het monsterverbond van schaatsers, merkenteams en gewesten blijft zich voortslepen. Uitgebreid overleg in Utrecht leverde zaterdag geen akkoord op in de al maanden durende begrotingsruzie. De vereniging van professionele schaatsploegen is fel en dreigt te gaan staken.
'Geen akkoord, geen schaatsers'
"Als er vrijdag geen akkoord is, zullen alle Nederlandse toppers die verenigd zijn in merkenteams niet starten op de KNSB Cup", zegt Bert Jonker, eigenaar van Team Clafis en voorzitter van de vereniging van professionele schaatsploegen. "De bereidheid onder de atleten en de teams is groot. Maandagmiddag komen wij weer bij elkaar om over de situatie te praten en onze maatregelen te treffen."
Jonker overweegt zelfs een alternatieve wedstrijd te organiseren voor de selectie voor de wereldbekers. "Je zult toch een wedstrijd moeten houden om een selectie te maken. Ik voel er wel voor om dat met een bevoegde jury te doen."
Wat is er aan de hand?
De KNSB leed afgelopen boekjaar een verlies van 2,7 miljoen euro en de begroting moest in twee jaar terug van 16,5 miljoen naar 12 miljoen euro. Er werd gesneden in eigen personeel, maar daarnaast wilde de bond een groot deel van de bezuinigingen verhalen op de gewesten, schaatsers en merkenteams.
Afgelopen voorjaar kwam de KNSB met een voorstel waarin de premiepot voor de schaatsers van 1,2 naar 0,6 miljoen euro ging, de merkenploegen het viervoudige (100.000 euro) moesten betalen voor een licentie en de gewesten een bijdrage van 200.000 euro voor talentontwikkeling konden vergeten.
De merkenploegen, atleten en gewesten weigerden mee te gaan in de voorgenomen bezuinigingen en sloegen de handen ineen tegen de KNSB-directie. Meerdere pogingen van de bond om toch tot een akkoord te komen, leverden niets op.
Eigen voorstel
De alliantie van atleten, teams en gewesten legde vorige week een eigen voorstel neer bij de KNSB, waarbij er 1 miljoen in de premiepot voor de atleten zou worden gestort en de merkenteams niet zouden betalen voor een licentie.
Daarnaast waren ze wel bereid om 100.000 euro neer te tellen voor talentontwikkeling en jeugdopleiding. De gewesten toonden zich bereid genoegen te nemen met die ton voor komend seizoen.
Zaterdag sprak directeur Theo Fledderus van de KNSB opnieuw met de betrokken partijen, kwamen er weer allerlei cijfers op tafel, maar slaagde hij er niet in de andere partijen voor zich te winnen.
Fledderus liet weten voor maandag 12.00 uur met een antwoord te komen op het voorstel van de convenantgroep.