Files op weg naar de veerhaven van Den Helder
In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Den Helder wil toeristenfuik om files naar Texel te voorkomen

Toeristen die met de auto en de veerpont naar Texel willen, veroorzaken geregeld files in havenplaats Den Helder. Daarom wil de plaatselijke verkeerswethouder een toeristenfuik aanleggen om die overlast tegen te gaan. Dat meldt regionale omroep NH.

Het Waddeneiland, dat in de top-10 van reisgids Lonely Planet belandde, wordt steeds populairder. Er vaart daarom sinds kort een veerboot met meer capaciteit, hetgeen meer auto's aantrekt. Bewoners klagen; ze zijn door het toenemend toeristenverkeer en de files langer onderweg. Het duurt soms een uur voor ze bij hun huis zijn, zeker tijdens vakanties.

Koffie voor wachtenden

Verkeerswethouder Jacqueline van Dongen wil daarom aan de rand van de stad een soort fuik realiseren waar de Texelgangers worden opgevangen. Dat wordt een - in de woorden van de wethouder - "aanmeldcentrum", waar de toeristen een kaartje voor de boot kunnen kopen of een e-ticket kunnen activeren.

Op het terrein is ook horeca voor de wachtenden gepland en er komt informatie over bezienswaardigheden van Den Helder, in de hoop dat de plaats niet alleen een doorvoerhaven is. Vanaf de verzamelplek kunnen de automobilisten in kleine plukjes naar de veerboot, zodat ze niet het verkeer in en om de stad platleggen.

De verkeerswethouder overlegt met de provincie over het plan. De verwachting is dat het een aantal jaar zal duren voor het gerealiseerd kan worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl