Scharrelkippen in Waddinxveen
NOS NieuwsAangepast

Scharrelkip slecht voor gezondheid omwonenden door fijnstof

Niemand heeft er bij stilgestaan, maar scharrelkippen zijn slechter voor de gezondheid van pluimveehouders en omwonenden dan kippen in een legbatterij. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit is volgens de Volkskrant gebleken dat scharrelkippen veel meer fijnstof veroorzaken.

Mensen met longaandoeningen in de omgeving, en ook kippenboeren zelf, zouden veel meer klachten hebben nu het aantal scharrelkippen sterk is gestegen.

Onderzoeker Albert Winkel ontdekte dat de hoeveelheid fijnstof in de lucht met 90 procent daalt wanneer de kippen op stok gaan. Scharrelkippen hebben overdag de ruimte om rond te lopen en de grond om te woelen. Daarbij komt het stof in de lucht terecht, dat onder meer bestaat uit minuscule mestdeeltjes en huidschilfers, die bovendien bacteriën bevatten.

Naar aanleiding van de uitkomst stelt Winkel voor om de kippenstallen aan te passen. "Het ontwerp moet terug naar de tekentafel."

De onderzoeker heeft voorlopig enkele tussenoplossingen. Hij denkt daarbij aan een ionisatiesysteem dat stofdeeltjes elektrisch laadt waardoor ze aan het plafond ‘plakken’. En een andere optie is een systeem dat druppeltjes koolzaadolie verspreidt op de vloer waardoor de fijne stofdeeltjes samenklonteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl