De ingang van congrescentrum RAI bij de Comic Con dit jaar
NOS NieuwsAangepast

Gemeente Amsterdam verkoopt aandelen in de RAI

Gemeente Amsterdam verkoopt haar volledige belang in congrescentrum RAI. De gemeente bezit 25 procent van de aandelen in het centrum, maar doet deze aandelen nu weg.

De verkoop stond al langer op de planning, maar werd versneld door het voornemen een einde te maken aan de banden tussen de gemeente en de in de RAI gehouden wapenbeurs, zegt een woordvoerder van de gemeente desgevraagd.

Eerst worden de aandelen - met een boekwaarde van 22,7 miljoen euro - aan de andere eigenaar van het centrum aangeboden, RAI Vereniging. Als daar geen interesse is in het belang, wordt er gezocht naar andere belangstellenden.

De gemeenteraad heeft het onderzoek naar de verkoop versneld na een voorstel van SP en GroenLinks. De partijen stelden dat de gemeente niet medeplichtig moet zijn aan de organisatie van wapenbeurzen in de RAI. De rest van de gemeenteraad was het hiermee eens, maar Amsterdam kan de beurzen als minderheidsaandeelhouder niet tegenhouden.

'Klein voorval'

Een woordvoerder van de RAI zegt in het Parool dat hij het jammer vindt dat 'een klein voorval als de wapenbeurs deze sneeuwbal heeft veroorzaakt'.

De opbrengsten van de verkoop worden door de hoofdstad gebruikt om schulden af te lossen. Amsterdam onderzoekt ook mogelijkheden om aandelen in zeventien andere bedrijven te verkopen. Onder meer stadion Arena en energienetbeheerder Alliander staan op de lijst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl