Vogelaars in alle vroegte op de Maasvlakte
NOS NieuwsAangepast

Drukte op de Maasvlakte: geen Pokémon maar bergheggenmus

Wie vandaag een wandeling maakt bij de Maasvlakte, zal waarschijnlijk meer mensen tegenkomen dan normaal op een zaterdag. Nee, dit keer is het niet een zeldzame Pokémon die honderden mensen bij elkaar brengt, maar een ander bijzonder beestje: de bergheggenmus.

De vroege vogels onder de vogelaars staan deze ochtend alweer klaar op de Maasvlakte. "Ik woon gelukkig dichtbij", vertelt een vogelliefhebber. "Maar er zijn mensen die er uren voor rijden."

Ik zette mijn verrekijker erop en begon meteen te trillen.

Vogelaar Jurrien van Deijk, die het beestje als eerste spotte

Gisteren werd de bergheggenmus ​voor het eerst in Nederland gespot. De gekte brak vrijwel direct los toen op internet een bericht van Jurrien van Deijk verscheen. Hij zag als eerste vogelaar in eigen land het zeldzame vogeltje, vertelt hij tegen De Gelderlander. "Ik zette mijn verrekijker erop en begon meteen te trillen. De bergheggenmus!"

Honderden vogelaars met grote camera's reisden gisteren af naar de Tweede Maasvlakte, bij de haven van Rotterdam. De verwachting is dat het vandaag nog veel drukker zal zijn. "Ik volg gewoon de meute", lacht een vroege vogelaar. "We zijn met zo veel, dat er altijd wel iemand is die hem ziet."

Het is niet de eerste keer dit jaar dat de vogelliefhebbers in Nederland kunnen genieten van een primeur in vogelland. In januari werd de roodkeelnachtegaal gezien. Honderden vogelaars uit heel Nederland en ver daar buiten keken in Hoogwoud vanuit een huiskamer naar het beestje, dat in de achtertuin van een doodgewoon rijtjeshuis zat.

  • Matthijs Holtrop / NOS
  • Rijnmond
    De bergheggenmus op de Maasvlakte. Normaal komt-ie alleen in Siberië en Midden-Azië voor.
  • Rijnmond
    Honderden mensen kwamen gisteren al op het vogeltje af
  • RTV Rijnmond

De vogelliefhebbers op de Maasvlakte hebben nu ook weer het gevoel dat zij toen hadden. "Het is voor mij de adrenaline-kick die je krijgt als je hem ziet. Je bent een van de eersten in Nederland en dat voelt bijzonder. En dan moet-ie natuurlijk op de foto."

Maar waarom de bergheggenmus nou uitgerekend het industriële gebied bij de haven van Rotterdam uitkiest, in plaats van een mooi stukje natuur? De vogelaars weten het ook niet. "Het zal er vast mee te maken hebben dat-ie na een lange reis even uit moet rusten. Dit is misschien het eerste dat hij tegenkomt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl