getty
NOS SportAangepast

Wordt de 'vloek van de geit' eindelijk verbroken?

Nog maar één zege hebben de honkballers van Chicago Cubs nodig om zich te plaatsen voor de World Series. Komende nacht (2.00 uur) kan dat al gebeuren in het duel met Los Angeles Dodgers. Toch zijn de fans van de Cubs er allerminst gerust op dat het hun club zal lukken. En dat heeft alles te maken met een geit.

Om precies te zijn met de vloek van een geit. Die zorgt er namelijk volgens een hardnekkige mythe voor dat de Cubs zich al 71 jaar niet kunnen kwalificeren voor de World Series.

De Curse of the Billy Goat werd op 6 oktober 1945 uitgesproken door Billy Sianis, de eigenaar van de geit. Hij was het er niet mee eens dat zijn huisdier, hoewel in het bezit van een geldig toegangskaartje, uit Wrigley Field werd gezet omdat het beest stonk.

"Jullie hebben mijn geit beledigd. Daarom zal er in dit stadion nooit meer een wedstrijd om de World Series plaatsvinden", riep Sianis woedend toen hij het stadion verliet. Een vloek was geboren.

Naarmate de succesloze periode langer en langer duurde, gingen steeds meer inwoners van Chicago in de vloek geloven. Zozeer zelfs dat Sam Sianis, het neefje van Billy, in de jaren 80 meermaals is gevraagd om met een geit op het veld te verschijnen in de hoop de vloek daarmee op te heffen.

AP
Sam Sianis met een poging om de vloek te doorbreken in 1984

In 2003 leek het er eindelijk op dat de vloek daadwerkelijk doorbroken was, maar op de drempel van de World Series ging het op dramatische wijze mis; een fan van de Cubs ving een bal, die een zekere 'uit' voor de tegenstander had betekend als hij de bal niet had aangeraakt.

Door die blunder kreeg tegenstander Florida Marlins de kans om de wedstrijd nog te doen kantelen. Dat gebeurde ook, waardoor Chicago Cubs opnieuw naar de World Series kon fluiten. Daarom durft nog geen Cub nu al te spreken van de prestigieuze eindstrijd. Eerst moet die vloek verbroken worden. Komende nacht misschien?

getty
Addison Russell haalt uit tegen de Dodgers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl