NOS NieuwsAangepast

Kritiek op bezoek president Oezbekistan

Mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International, hebben in Brussel geprotesteerd tegen het bezoek van de Oezbeekse president Islam Karimov.

De dictator ontmoet er de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso en secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen. Amnesty International wil dat Barroso de discussie voert over het schenden van de mensenrechten in Oezbekistan.

IJzeren hand

Karimov regeert Oezbekistan al twintig jaar met ijzeren hand. Volgens Amnesty International worden de mensenrechten nog dagelijks geschonden. Het bezoek van de president aan Brussel is opmerkelijk. In 2005 heeft de Europese Unie het land sancties opgelegd na de neergeslagen protesten in de Oost-Oezbeekse stad Andizan. Karimov onderdrukte die opstanden tegen zijn regering op bloedige wijze. Bij deze protestacties vielen enkele honderden doden. Oezbeekse diplomaten kregen een reisverbod naar Europa en er kwam een embargo op wapenleveringen aan Oezbekistan.

Barroso laat in een verklaring weten dat 'het aanhalen van de banden met Oezbekistan afhankelijk is van de bereidheid van het land om hervormingen op het gebied van mensenrechten, democratisering en wetshandhaving toe te passen'. Ook zullen de presidenten een overeenkomst tekenen over energie-uitwisseling en spreken over de situatie in Afghanistan.

Uitnodiging

Onduidelijk is waar de uitnodiging voor het bezoek van Karimov in Brussel precies vandaan komt. Woordvoerder van de Europese Commissie, Michael Karnitschnig zegt dat de uitnodiging niet van de commissie, maar van de NAVO en de Belgische autoriteiten komt.

"Absoluut onjuist" zegt Bart Ouvry, woordvoerder van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken. "Karimov is niet op onze uitnodiging naar Brussel gekomen en heeft geen ontmoetingen met de Belgische autoriteiten". Volgens Ouvry is Karimov op verzoek van de Europese Commissie en de NAVO naar Brussel gekomen. Bij de NAVO gaan geluiden op dat Karimov zichzelf zou hebben uitgenodigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl