Spandoek tegen het CETA-verdrag
NOS NieuwsAangepast

Canada breekt onderhandelingen over vrijhandelsverdrag af

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

Canada heeft de onderhandelingen met Wallonië over het vrijhandelsverdrag CETA afgebroken. De Walen zijn tegen dat verdrag en er zit geen schot in de gesprekken. Canada is daar woedend over en geeft Europa de schuld.

"Blijkbaar is de Europese Unie niet in staat om internationale akkoorden te sluiten", zei een zichtbaar geëmotioneerde Canadese minister van Handel Freeland na het stuklopen van de onderhandelingen in Namen. "Zelfs niet met een land als Canada, dat zulke Europese waarden heeft." Ze is daar 'ontgoocheld'.

Canadese minister van Handel Freeland over CETA

Niet fraai

De Europese leiders willen meer tijd om het over CETA eens te worden. Ze willen niet het risico lopen dat Wallonië 'nee' blijft zeggen tegen dat CETA-verdrag en dat daarmee de hele handelsovereenkomst van de baan is.

Het gaat traag, erkende premier Rutte na afloop van de EU-top. De besprekingen met Wallonië om in te stemmen met CETA verlopen moeizaam. "Dat is niet fraai, maar het gaat wel in alle openheid. Europa maakt heel zichtbaar de worst, dat geeft niet, als er maar goede worst uit komt."

Het slechte nieuws is nu alleen dat het niet zo snel gaat en dat is niet zo erg.

Premier Rutte

Als het niet lukt om met Canada tot een overeenkomst te komen dan is dat heel slecht voor Europa, denkt de premier. "Het slechte nieuws is nu alleen dat het niet zo snel gaat en dat is niet zo erg"

De Belgische premier Michel wilde na afloop niet veel kwijt over de besprekingen. Hij heeft tot diep in de nacht gesproken met de Canadese premier Trudeau. "Ik wil geen olie op het vuur gooien, maar we moeten wel laten zien dat Europa functioneert. Dat we nog beslissingen kunnen nemen over dit soort verdragen", aldus Michel.

Brexit

"Op deze top hebben we het over de brexit gehad. Iedereen weet dat we de komende tijd gaan spreken over de toekomstige relatie tussen Groot-Brittannië en de EU. Als we het nu niet eens kunnen worden over een handelsverdrag met Canada, dan worden de discussies over de brexit ook erg ingewikkeld."

Voorlopig staat de ondertekening van CETA gepland voor 27 oktober. Dan komt de premier van Canada naar Brussel. Hij wil wel voor maandagochtend weten of hij deze week het vliegtuig moet nemen naar Europa, of dat de ondertekening op een later tijdstip plaatsvindt, als de besprekingen met de Walen in alle rust zijn afgerond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl