NOS NieuwsAangepast

Heldendaad op A20: kinderen net op tijd bevrijd uit brandende auto

Een man uit Spijkenisse heeft gisterochtend op de A20 bij Schiedam een heldendaad verricht. De 26-jarige Vincent Bakker redde twee kinderen uit een brandende auto die op de vluchtstrook stond. De politie heeft op YouTube een video gezet van de reddingsactie.

Bakker, servicemonteur van beroep, bedacht zich geen moment toen hij de brandende auto zag staan. "Ik gooide mijn busje op de vluchtstrook en rende naar de auto. De moeder van de kinderen stapte uit, ze had nog helemaal niet het besef dat de auto in brand stond. Ze had alleen rook geroken. Ze schrok enorm en gilde: mijn kinderen, mijn kinderen", vertelde hij tegen het AD.

Grote steekvlam

Op de achterbank zaten een baby en een jongetje van 3, maar beide achterportieren gingen niet open. Daarom sloeg Bakker met een vuist een van de ramen in, waarna de baby in veiligheid kon worden gebracht.

Omdat het jongetje aan de kant van de vangrail zat, lukte het niet om het raam van zijn portier in te slaan. Met gereedschap uit zijn busje besloot Bakker om de achterruit van de auto in te slaan. Dat lukte, met een grote steekvlam tot gevolg.

"Terwijl de bekleding van de achterbank al brandt, slaagt een van onze collega's erin om naar binnen te grijpen en de gordel van het kinderzitje los te maken", schrijft de politie op Facebook. "Daarna kan hij het jongetje met een grote zwaai door het achterraam naar buiten trekken."

Duizend keer

Dat was volgend Bakker achteraf net op tijd. "We liepen weg en hoorden drie doffe knallen. Ik denk echt niet dat die kinderen het zonder mijn hulp hadden overleefd."

Op een paar schrammetjes na mankeerden de kinderen niets. Ook Bakker hield er weinig aan over. De agent die door de achterruit klom mist volgens de politie "een groot gedeelte van zijn krullen".

Komende zondag gaat Bakker op bezoek bij het gezin uit Rotterdam. "Haar partner heeft me nu al duizend keer bedankt."

Held van de A20

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl