NOS NieuwsAangepast

Rutte: vermeng referendum Oekraïne niet met MH17-onderzoek

Premier Rutte vindt het niet verstandig om het onderzoek naar de MH17-ramp te vermengen met het 'nee' van de Nederlandse bevolking tegen het associatieverdrag met Oekraïne. De premier zei dit na afloop van de eerste dag van de EU-top in Brussel.

Rutte: MH17 los koppelen van verdrag

Rutte reageerde daarmee op de uitspraken van de Oekraïense president Porosjenko. Die waarschuwde donderdag in Maastricht voor de gevolgen van het wegstemmen van het verdrag door Nederland. "Ik denk dat het een gevaarlijk precedent zou scheppen als ratificatie niet doorgaat." Hij roemde verder de samenwerking met Nederland in het MH17-onderzoek.

Niet ratificeren

"Ik negeer de koppeling die wordt gelegd", zei Rutte. Hij heeft tijdens het diner in Brussel aan de andere regeringsleiders uitgelegd dat hij weinig ruimte ziet om het verdrag te ratificeren. Aan tafel zag hij begrip en bezorgdheid.

"Een Nederlands 'nee' heeft gevolgen voor het vredesproces, voor de stabiliteit in de regio", zo kreeg de premier te horen. Maar volgens Rutte heeft hij geen ruimte vanuit met name de oppositie gekregen om te onderhandelen.

Rutte: ik ben er niet optimistisch over

Rutte heeft de moed nog niet opgegeven. "Er zijn nog zeven dagen en daarin kan heel veel gebeuren. We hebben met alle smaakmakers in deze discussie gesprekken, maar het is erg lastig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl