Laura Trott klopt Kirsten Wild in de scratchfinale
NOS WielrennenAangepast

Wild pakt tweede medaille op EK baan

Kirsten Wild heeft op de EK baanwielrennen haar tweede medaille veroverd. Na het goud van woensdag op de afvalkoers pakt de Nederlandse nu brons op het onderdeel scratch.

Wild werd in 2015 wereldkampioene op dit onderdeel, nadat ze op de EK zilver had gewonnen. In maart werd ze op de WK onttroond door Laura Trott.

Bij absentie van de Britse was Wild in Saint-Quentin de grote favoriete. Toen de Litouwse Ausrine Trebaite acht ronden voor het einde ontsnapte, waren alle ogen dan ook gericht op Wild. Ze weigerde het gat in haar eentje dicht te rijden. Trebaite pakte de titel, Wild boog in de sprint voor Elinor Barker.

Achtervolgingsploeg in actie op de EK

De Nederlandse achtervolgingsploeg greep net naast een bronzen medaille. Dion Beukeboom, Roy Eefting, Roy Pieters en Jan-Willem van Schip gingen voortvarend van start en lagen tot halverwege de strijd met de Britten nog op kop, maar toen ging het mis.

Nederland kon het hoge tempo niet vasthouden en verloor snelheid. Groot-Brittannië, dat met een b-ploeg aan de start verscheen (Matthew Bostock, Oliver Wood, Kian Emadi Coffin, Mark Stewart), profiteerde optimaal.

Fransen pakken met Chavanel goud

Nederland was in de eerste ronde veel te sterk voor Polen. De 3.58,465 was niet alleen beduidend sneller dan de 4.02,559 van woensdag in de kwalificatie, maar was ook voldoende voor de strijd om de derde plaats. Frankrijk en Italië plaatsten zich voor de finale door respectievelijk Rusland en Denemarken te verslaan. Omdat Groot-Brittannië en Nederland sneller waren dan de Russen en de Denen, mochten zij strijden om de bronzen plak.

Frankrijk (vierde in 2015, elfde op de WK in maart en niet eens aanwezig op de Spelen) was in de finale te sterk voor Italië: 3.57,594 om 3.58,871. Bij de thuisploeg deed onder anderen Sylvain Chavanel mee.

Shanne Braspennincx

Ook Braspennincx/Lamberink net niet

Teamsprintsters Shanne Braspennincx en Kyra Lamberink mochten eveneens strijden om de derde plaats. Na een spannende race tegen de Litouwse dames Simona Krupeckaite en Migle Marozaite kwam het duo net tekort.

Het goud ging naar de Russinnen Daria Sjmeleva en Anastasia Vojnova, de regerend wereld- en Europees kampioenen, die in Rio op de Spelen zilver wonnen achter China. Ze verwezen Spanje in de finale naar het zilver.

Teamsprinters al na kwalificatie klaar

De teamsprinters werden al in de kwalificatie uitgeschakeld. Carlo Cesar, Harrie Lavreysen en Roy van den Berg zetten met 45,783 de negende tijd neer en alleen de top-acht plaatste zich voor de eerste ronde. Het Nederlandse trio gaf 2,349 toe op de Duitsers Engler, Förstemann en May, die met 43,434 de snelste tijd reden.

Het verschil met nummer acht Spanje was met 0,629 ook nog ruim.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl