Een grote controle van de politie en belastingdienst bij Den Bosch ANP

De automatische kentekencontrole waarmee de Belastingdienst bestuurders met een betalingachterstand van de weg haalt, kan soms moeilijk overweg met nieuwe kentekens. 

In een reactie op een bericht van het AD van vanochtend bevestigt de fiscus dat de relatief nieuwe kentekens (met twee letters, drie cijfers en één letter) vaker niet herkend worden dan de oude nummerborden.

Hoe vaak het misgaat, kan de Belastingdienst niet zeggen. "De foutmarge bij de nieuwe auto's is inderdaad iets groter, maar we voeren een software-update uit bij de camera's waarmee dat binnen enkele weken verholpen moet zijn", zegt een woordvoerder. 

Nieuw systeem

Ook loopt er een aanbestedingsprocedure voor een compleet nieuw systeem, waarmee de problemen definitief verleden tijd moeten zijn. De Belastingdienst verwacht dat de nieuwe apparatuur halverwege volgend jaar is ingevoerd.

Het is niet duidelijk of ook de politie last heeft van het manco in de zogenoemde ANPR-camera's.

De Belastingdienst benadrukt dat er naast de controles op de snelweg veel meer mogelijkheden zijn om belastingontduikers te pakken. De dienst vordert ook achterstallige betalingen, bijvoorbeeld door een deurwaarder te sturen.

Minister Schultz reikte het eerste kenteken 'nieuwe stijl' vorig jaar uit ANP

STER reclame