De bekende Eurocommissaris Timmermans geflankeerd door Mogherini en Avramopoulos, beiden onbekend bij de Nederlanders
NOS NieuwsAangepast

Nederlander is tegen Nexit, maar weet weinig van EU

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

Van alle Europese instanties is de Europese Centrale Bank (ECB) het meest bekend bij de Nederlandse bevolking. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van de Europese Groenen.

Van alle Europese instituten wordt het Europese Hof van Justitie het meest gewaardeerd door de Nederlander, blijkt uit het onderzoek. Over het Europees Parlement zijn de ondervraagden verdeeld. 39 procent) is positief, terwijl een bijna even groot deel (40 procent) negatief is. De rest heeft geen mening.

Nog steeds is ongeveer 66 procent voorstander van de EU, waarbij opvalt dat het enthousiasme onder hoogopgeleiden groter is dan onder lageropgeleiden. Bij zowel voor- als tegenstanders komt naar voren dat ze weinig weten van de instituten, de besluitvorming en de zeggenschap. Twee derde van de kiezers (66 procent) zegt niet goed op de hoogte te zijn.

De Europese Raad is het minst bekend.

Geen Nexit

Voor een Nexit (Nederland uit de Europese Unie) zijn maar weinig mensen te porren. Ruim een kwart van de ondervraagden (28 procent) zou nu uit de Europese Unie willen stappen, terwijl 55 procent voor blijven is. Opvallend is dat het oorspronkelijke idee van de Europese Unie, nooit meer oorlog, nauwelijks meer wordt genoemd door mensen die voorstander van de EU zijn.

Zij vinden het belangrijk dat de EU internationaal sterk is en dat internationale problemen worden opgelost. Wel geven mensen aan dat de EU ze een veilig gevoel geeft en voor welvaart zorgt.

Onbekende politici

De meeste tegenstanders van de EU zijn te vinden bij de PVV (72 procent). De grootste voorstanders zitten bij D66 (94 procent) en de VVD (92 procent). De tegenstanders vinden de EU te ver van gewone mensen af staan. Daarnaast zou de unie te bureaucratisch zijn en ons land te veel geld kosten. Opmerkelijk genoeg vinden ook voorstanders deze zaken een groot probleem.

Werken als politicus is in Europa niet echt dankbaar, want de bekendheid is gering. Frans Timmermans, de Nederlandse Eurocommissaris, wordt nog wel gekend (72 procent), evenals premier Rutte, die als eerste minister regelmatig in Brussel vertoeft. Maar wie de baas is van de Europese Commissie, dat weet maar 47 procent (dat is Jean-Claude Juncker).

Dat Martin Schulz voorzitter is van het Europees Parlement weet slechts 19 procent, en de namen Avramopoulos (5 procent) en Mogherini (4 procent) zeggen mensen waarschijnlijk niets, terwijl ze gaan over vluchtelingen. Juist dat vluchtelingenvraagstuk wordt weer als een van de belangrijkste problemen gezien waar de EU een oplossing voor moet vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl