1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Woonbond eist 365 miljoen euro aan huur terug voor huurders

De Woonbond stapt namens honderdduizenden huurders naar de rechter om het terugdraaien van huurverhogingen te eisen. De belangenorganisatie van huurders schat dat het landelijk in totaal om een bedrag van 365 miljoen euro gaat. De actie is gericht tegen de Belastingdienst en de verhuurderskoepels Aedes, IVBN en Vastgoed Belang.

Vanaf 2013 kon aan huishoudens met een bruto jaarinkomen vanaf 33.600 euro een inkomensafhankelijke huurverhoging worden opgelegd. Om het inkomen te kunnen vaststellen, maakten woningcorporaties en andere verhuurders gebruik van inkomensverklaringen van de Belastingdienst. Op basis van die gegevens is de huur van veel mensen verhoogd; de 'gluurverhoging', noemt de Woonbond dit.

Geheimhouding

Begin dit jaar oordeelde de Raad van State dat de verstrekking van die gegevens onrechtmatig was. Het was strijdig met de geheimhoudingsplicht van de Belastingdienst. De inkomensafhankelijke huurverhogingen zijn daardoor niet op rechtmatige wijze tot stand gekomen. Daarom eist de Woonbond dat de huurverhogingen worden teruggedraaid.

Verhuurderskoepel Aedes laat in een reactie weten slechts de wet te hebben gevolgd. "De fout ligt niet bij de woningcorporaties, dus is het niet terecht dat ze ook bij ons aankloppen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl